fbpx

Otkad je uveden euro, inspektori su intenzivno na terenu

Objavljeno 22.01.2023 - GospodarstvoIzdvojeno

Otkad je uveden euro, inspektori su intenzivno na terenu

Inspektori su protekla tri tjedna, otkad je uveden euro, intenzivno na terenu. Do danas su obavili više od 1.100 nadzora, u svakom četvrtom utvrdili su neku nepravilnost. Izrečeno je više od 230 kazni, zbog kojih brojni poduzetnici negoduju. Tvrde – zbog poskupljenja od nekoliko centi dobili su drakonske kazne, a da pritom inspektori nisu uzeli u obzir da su cijene nekih drugih usluga zaokružili na manje iznose. Najavljuju val prigovora i pozivaju Državni inspektorat da objavi crnu listu onih koji su drastično podignuli cijene.

U jednom frizerskom salonu žensko šišanje stajalo je 50 kuna. Od ove godine – sedam eura. Skuplje je 36 centi. Bojenje kose poskupjelo je za 9 centi. Sabinu je šokiralo kada je dobila kaznu od 25.000 kuna. Kaže da inspektorica nije uzela u obzir da je primjerice muško šišanje jeftinije u eurima, kao ni to da godinama nije poskupljivala.

– U prekršaju mi se navodi da sam prekršila pravo potrošača. Na ulazu imamo izložene cijene. Ovo je vrsta usluge gdje ti možeš ostati ili produžiti dalje, ako ti ne odgovara, naglasila je Sabina Samardžija, vlasnica frizerskog salona Sabina.

Prema rješenju inspektora, nije se ogriješila o Zakon o uvođenju eura, niti je pogrešno preračunala, nego je njezin krimen “nepoštena poslovna praksa”, koja može biti agresivna ili zavaravajuća.

– Prema mom stajalištu ovdje se ne radi ni i o jednom niti o drugom, kada bi govorili o agresivnom ponašanju to bi se radilo o prisili da kupi neki proizvod ili uslugu, što tu nikoga ne prisiljava. Ako ti je cijena previsoka nećeš koristiti tu uslugu, a zavaravajuća bi bila kad bi na prevaru dobio nekoga da kupi nešto od tebe, rekla je Doroteja Jurčić, odvjetnica u Udruzi Glas Poduzetnika (UGP).

Podizati cijene, kada postoje opravdani razlozi, nije zabranjeno. Primjerice, jedan kafić plin je u 2021. plaćao 1 900 kuna, u istom mjesecu 2022. račun je iznosio 12 tisuća kuna. Platili su na kraju manje, zbog subvencije države od 800 kuna. Predsjednik Vlade poziva sve koji nisu imali opravdanja – da cijene vrate na staro.

– Mnoge kolege su mi baš u Davosu rekli kako se to događalo i kod njih, nije to ništa neobično, ali zato ja apeliram na sve da se to smiri, a mi ćemo voditi računa da unatoč izglednom gospodarskom usporavanju u 2023. očuvamo socijalnu koheziju, izbjegnemo socijalnu frakturu, budemo tu, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Cijene na staro morat će vratiti i svi oni poduzetnici kod kojih je navratio inspektor. Jer žalba ne odgađa rješenje.

– Morate postupiti po nalogu inspektora, bio on u pravu ili ne. Mi ćemo saznati za kojih 2,3 godine kad Upravni sud odluči tko je u pravu i to je zapravo stravično za poduzetnike, istaknula je odvjetnica Dijana Kladar.

Mnogi poduzetnici najavljuju žalbe. Ako sud presudi u njihovu korist, država će im morati nadoknaditi trošak. Pa bi ceh na kraju mogli platiti građani i poduzetnici, koji pune državni proračun.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama