Otvoren Muzej APOKSIOMENA

Objavljeno 30.04.2016 - Turizam

Otvoren Muzej APOKSIOMENA

Danas je na Lošinju bilo vrlo živo. Nakon strpljivog pripremanja brončana statua koja je prošla gotovo cijeli svijet konačno je u Malom Lošinju. Danas je svečano otvoren Muzej APOKSIOMENA na pet različitih razina. Muzej prati cijelu povijest najpoznatijeg svjetskog APOKSIOMENA .

Muzej Apoksiomena

Muzej Apoksiomena nalazi se u preuređenoj Palači Kvarner u samom Središtu Malog Lošinja i predstavlja spoj antike i modernoga doba u kombinaciji sa specifičnostima lošinjskog arhipelaga.

Muzej Apoksiomena (2)

Antički brončani kip atleta Apoksiomen, pronašo je 1997. godine sada već pokojni Belgijanac Rene Wouters, a izvađen iz podmorja između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja 1999. godine. Jedina je za sada pronađena velika bronca na istočnoj obali Jadrana. Apoksiomen je skoro bio smješten trajno u Zadru, a nakon toga i u Zagrebu, no jakim diplomatskim vezama Gari Cappelli kao gradonačelnik Malog Lošinja sa svojim timom uspjeva izlobirati kod ministra Biškupića i premijera Sanadera da Apoksiomen mora doći u Mali Lošinj.

Muzej Apoksiomena (3)

Na otvorenju Muzeja bili su  predsjednica Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović te ministra kulture Zlatko Hasanbegović, i ministar turizma Anton Kliman.

Zlatko Hasanbegović

U ime Primorsko-goranske županije, otvorenju je prisustvovao i župan Zlatko Komadina sa suradnicima.

Ceremoniju otvaranja Muzeja Apoksiomen je vodila Barbara Kolar, a za glazbeni party u samom središtu grada Lošinja se pobrinuo Toni Cetinski.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama