Pahor kritizira EK jer nije poslušala svoju pravnu službu

Objavljeno 16.09.2018 - Vijesti

Pahor kritizira EK jer nije poslušala svoju pravnu službu

Slovenski predsjednik Borut Pahor ocijenio je kako Europska komisija iz političkih razloga nije usvojila mišljenje pravne službe vezano uz granični spor između Slovenije i Hrvatske, navodno povoljno za Sloveniju, te da je to “loša poruka za buduće granične sporazume na zapadnom Balkanu”, prenosi agencija STA.

Pahor i daje negira događaje oko arbitraže te je mišljenja da je slovenska strana trebala iza leđa Hrvatskoj “lobirati” gdje god god trebala za svoje interese te da je takvo ponašanje usklađeno s europskim ponašanjem i s načelom poštene arbitraže.

“Europska komisija propustila je priliku da uvaži stajalište svoje pravne službe i tako istakne da treba poštovati bilateralne sporazume koji su i ratificirani, te tako omogućili da se odredbom arbitražnog sporazuma definira granica”, kazao je Pahor komentirajući pisanje njemačkog lijevo-liberalnog tjednika Der Spiegel da je većina stajališta koje je Ljubljana iznijela u svojoj tužbi protiv Hrvatske zbog neprovođenja arbitražne odluke o granici ispravna.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker se ne želi miješati u sukob oko pomorske granice između Slovenije i Hrvatske iako je pravna služba jasnog mišljenja da je u ovom sukobu Slovenija u pravu i da bi u tom smjeru trebala djelovati i Europske komisija, objavio je Der Spiegel u svom zadnjem broju.

U dokumentu od 18. svibnja ove godine, koju je Der Spiegel dobio na uvid, navodno se pravna služba Europske komisije jasno stavlja na stranu Slovenije.
“Pravna služba je mišljenja da je veliki dio stavaka žalbe koje je Slovenija uložila kao dokaz povrede EU prava od strane Hrvatske utemeljen”, stoji u dokumentu kojeg je potpisala Karen Banks iz pravne službe. U njemu se nadalje zaključuje kako stoga “EU mora prihvatiti odluku Arbitražnog suda”.
Hrvatska vlada smatra odluku Komisije ispravnom.

Napominjući kako ne komentira interne dokumente “koji ne predstavljaju službene odluke ili stajališta Europske komisije”, hrvatska vlada je u jučerašnjem odgovoru na upit slovenske agencije STA ocijenila kako je odluka Europske komisije da se ne miješa u granični prijepor između Hrvatske i Slovenije ispravna, a kako je diplomatsko mutikašenje iza leđa neprijateljsko, ne fer i ne europsko ponašanje!

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama