fbpx

Pčelari u borbi protiv krivotvorenog meda

Objavljeno 04.02.2024 - GospodarstvoIzdvojeno

Pčelari u borbi protiv krivotvorenog meda

Više od 9000 pčelara u pripremama je za novu sezonu pa je na sajamskom prostoru u Gudovcu, gdje je počeo 19. Pčelarski sajam, bilo kao u košnici. Mnogi su naglasili da su zbog klimatskih promjena i upotreba pesticida u poljoprivredi imali i 30 posto manje meda.

Med iz domaćih pčelinjaka je tražen, a pčelari s prosječno proizvedenih 10 tisuća tona meda bore se protiv krivotvorina.

– Mislim da je najbolje kupiti med od svojeg pčelara. Znate da ima košnice, da se bavi s tim i da ste sigurni da je med pravi, istaknula je Vera Marušić, pašna povjerenica Pčelarske udruge Bilogora – Bjelovar

No, borbu sa zahtjevnim tržištem i nelojalnom konkurencijom otežavaju i klimatske promjene pa u mnogim dijelovima Hrvatske bagrema nije bilo ni za lijek. Nažalost, ni upotreba pesticida u poljoprivredi ne ide im na ruku.

– Dio županije, Grubišno Polje, Daruvar, Garešnica, nije bilo glavne paše – bagrema. Protekle godine imali smo isto tako u Daruvaru i Grubišnom Polju, gdje je 500-tinjak košnica propalo i to je država obeštetila. Međutim, veliki je problem kada pčele uginu, treba dvije godine da se oporave, a da ne govorimo koliko je potrebno truda, rada da povratite te zajednice, naglašava Davor Taritaš, predsjednik Pčelarskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije.

Dvije tisuće pčelara više nego prije sedam godina pokazatelj je da se dobro radi, no u Hrvatskom pčelarskom savezu već godinama traže, kažu, osnovnu pomoć jer bez pčela nema života.

– Tražimo i molimo sve mjerodavne da u skorije vrijeme nađemo model, a to su naše susjedne zemlje našle, a to je potpora po košnici. Mi smo skromni. Dakle, tražimo u sljedećem razdoblju od države, EU-a, koga god, da nađe prostora za 10 eura po pčelinjoj zajednici, kaže Dražen Kocet, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza.

– U našem strateškom planu zajedničke poljoprivredne politike za 60% povećali smo sredstva za pčelarski sektor. Nadam se da ćemo uskoro riješiti pitanje pčelarskih vozila jer klimatske promjene i potreba da se pčelari sele traže medonosna polja, moraju biti kvalitetno i dobro opremljeni, rekao je Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, koji je i otvorio sajam.

Više od stotinu izlagača iz Hrvatske i inozemstva

Tradicionalni 19. Međunarodni pčelarski sajam ove je godine okupio više od stotinu izlagača iz Hrvatske i inozemstva.

Tijekom dvodnevnog sajma na više od deset tisuća četvornih metara izložbenog prostora posjetitelji se na jednom mjestu mogu upoznati s najvećom izložbeno-prodajnom ponudom pčelarske opreme i strojeva, meda i svih vrsta pčelinjih proizvoda. Gužve na blagajnama bile su od samog otvorenja u devet sati, dok je svečanost službenog otvorenja održana jedan sat poslije.

Zlatko Salaj, direktor Bjelovarskog sajma, poželio je dobrodošlicu posjetiteljima i izlagačima, na, kako je rekao, najvećem specijaliziranom sajmu pčelarstva u regiji.

Jedan od glavnih motiva za putovanje do Gudovca pčelarima predstavlja upoznavanje s novitetima u pčelarstvu, posebice kada je riječ o novim tehnologijama i inovacijama, a tu su i uvijek atraktivna i vrlo posjećena stručna predavanja koja se ove godine fokusiraju na mjere zaštite pčela od trovanja, gorućeg problema prije svake proljetne ispaše.

Osim proizvoda vezanih uz pčelarstvo i proizvodnju meda, na sajamskom prostoru predstavljaju se i brojni drugi poduzetnici, obrtnici i OPG-i, a tu je i raznolika ugostiteljska ponuda popraćena zabavnim sadržajem.

Kvalitetan med, ali i kvalitetno vino moglo se kušati u Gudovcu gdje je održana i 10. izložba vina iz gotovo cijele Hrvatske.

Osim Zlatka Salaja, dobrodošlicu posjetiteljima poželjeli su i Igor Brajdić, zamjenik bjelovarskog gradonačelnika, Marko Marušić, bjelovarsko-bilogorski župan, i predstavnici pčelarskih saveza.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama