Pedofilizam u Crkvi mora prestati!

Objavljeno 21.01.2022 - Vijesti

Pedofilizam u Crkvi mora prestati!

Njemački državni tužitelji u Muenchenu pokrenuli su u istragu o 42 slučaja u kojima su čelnici Katoličke crkve navodno propustili djelovati, nakon što je jučer objavljeno izvješće o seksualnom zlostavljanju u nadbiskupiji Muenchena i Freisinga.

Sramotno za tužiteljstvo je da su istrage pokrenute tek sad kad sa zna da je u Katoličkoj crkvi zabilježen cijeli niz pedofilnih incidenata koji su se zataškavali godinama. Zataškavanje je sramotilo normalne i stvarne vjernike diljem svijeta pa je dio vjernika izgubio vjeru u vođe Katoličke crkve.

Rezultati su vidljivi, manje vjernika na misama, veliki zahtjevi za ispisom iz Katoličke crkve, veliko nepovjerenje građana prema vođama Katoličke crkve koji štite pedofile. Zataškavanja ovog poremećaja među katoličkim svećenicima je potpuno neprihvatljiv i štetan za katoličku zajednicu te se od vrha Katoličke crkve očekuje puna suradnja s nadležnim tijelima, otkrivanje imena i prezimena zločinaca, javno sramoćenje i izbacivanje iz Katoličke crkve!

Odvjetnička tvrtka Westpfahl Spilker Wastl (WSW), koja je za nadbiskupiju pripremila navedeno izvješće, u dva je navrata, u kolovozu i studenome 2021., dostavila javnom tužiteljstvu materijale vezane uz navedene slučajeve, kazala je u petak glasnogovornica tužiteljstva Anne Leiding za agenciju Dpa.

Jučer objavljeno izvješće o zatvaranju očiju pred slučajevima seksualnog zlostavljanja djece, u kojem se navodi da je i tadašnji nadbiskup Joseph Ratzinger, kasnije papa Benedict XVI., koji je 2013. odstupio s te dužnosti, znao za zlostavljanje ali nije ništa poduzeo, potreslo je Katoličku crkvu i Vatikan.

Papa emeritus Benedikt XVI., koji nakon povlačenja živi povučenim životom u Vatikanu, jedan je od trojice njemačkih kardinala koje se optužuje da nisu poduzeli odgovarajuće mjere u vezi sa seksualnim zlostavljanjem. Kao kardinal, Joseph Ratzinger bio je nadbiskup Municha i Freisinga između 1977. i 1982..

Najmanje 497 žrtava i 235 navodnih počinitelja zlostavljanja

Ratzinger i njegov nasljednik na dužnosti Friedrich Wetter optuženi su u izvješću za izravno i osobno nedolično reagiranje. U izvješću se navodi da je bilo najmanje 497 žrtava i 235 navodnih počinitelja zlostavljanja u razdoblju između 1945. pa do 2019.. Na Ratzingerovu navodnu odgovornost ukazuje se vezano uz četiri slučaja zlostavljanja.

Sadašnji nadbiskup Muenchena i Freisinga, kardinal Reinhard Marx, optužen je za nedjelovanje u povezanosti s dva slučaja.

Kritičari već dugo optužuju Benedikta XVI. da nije djelovao kad je riječ o seksualnom zlostavljanju, a posebna pažnja usmjerena je na jednog svećenika iz Sjeverne Rajne Vestfalije koji je, nakon što se saznalo za slučajeve zlostavljanja, premješten u muenchensku nadbiskupiju i omogućen mu je daljnji pastoralni rad. Poslije je navodno počinio još slučajeva zlostavljanja.

‘Benedikt XVI se prikazivao kao borac protiv zlostavljanja’

Benedikt je opovrgavao da je sudjelovao u sastanku 1980. na kojem je taj svećenik iz Essena, nakon dva slučaja seksualnog zlostavljanja, premješten u Bavarsku, no tvrtka WSW tvrdi u izvješću da je Ratzinger sudjelovao na tom sastanku.

– Šteta Benedictovu ugledu je velika, pogotovo jer se on uvijek prikazivao kao borac protiv seksualnog zlostavljanja unutar Crkve, rekao je katolički teolog Daniel Bogner.

Biskup Franz-Josef Overbeck iz biskupije Essen pozvao je u petak na djelovanje nakon objavljivanja izvješća. Danas jasno vidimo da treba preuzeti odgovornost, rekao je on za tv kanal ZDF. Dodao je kako “Vatikan i papa Benedikt također trebaju zauzeti stajalište o ovome”.

Papa Franjo zauzima se za striktnu primjenu kanonskog prava

Vatikan je u četvrtak ponovio da osjeća “sram i kajanje” zbog spolnog zlostavljanja koje su svećenici počinili nad maloljetnicima, nakon objavljivanja neovisnog izvješća u kojemu se dovode u pitanje postupci pape emeritusa Benedikta XVI. Papa Franjo se založio za striktnu primjenu kanonskog prava u sprječavanju ovakvih slučajeva unutar Katoličke crkve.

– Crkva, uz Božju pomoć, nastavlja s obvezom da osigura pravdu žrtvama koje su zlostavljali naši članovi, primjenjujući s posebnom pozornošću i strogošću propisano kanonsko pravo, rekao je Franjo.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama