Picokijada oživila Legendu o Picokima

Objavljeno 26.06.2022 - IzdvojenoKulturaZanimljivosti

Picokijada oživila Legendu o Picokima

U Đurđevcu se održava Picokijada. Jedna je to od najvećih kulturno-zabavnih manifestacija kontinentalne Hrvatske. Legenda o Picokima trajno je kulturno nematerijalno dobro koje je Đurđevcu priskrbilo titulu europske destinacije izvrsnosti. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Zorana Milanovića, koji se pridružio svečanoj povorci i otvorenju.

Veliko i raskošno mnoštvo, kulturna i povijesna društva iz mnogih krajeva Hrvatske – najprije u svečanoj povorci stižu do zidina Staroga grada. A ondje već 54. put spektakularno uprizorenje Legende o Picokima.

– Ovo uprizorenje je jedna nježna, lijepa, pomalo tugaljiva verzija i strana hrvatske prošlosti, pomalo melankolična, bez ikakve mržnje, grubosti, osjećaja i potrebe za revanšom jer toga kod nas nema – poručio je predsjednik Republike Zoran Milanović.

U tom najvećem scenskom spektaklu u Hrvatskoj oko tri stotine glumaca, većinom amatera, podsjeća na obranu Đurđevca od Turaka 1552. na Starome gradu, spomeniku kulture nulte kategorije.

– Geni me vuku da radim Legendu sa svim ovim divnim ljudima, fantastičnim glumcima i ljudima koji to doista osjećaju i doživljavaju uopće ne kao predstavu, nego kao dio života bez kojeg se ne može – otkriva redatelj Krešimir Dolenčić.

Podravci su moćnog osvajača pobijedili mudrošću. Presudio je jedan pijetao kojim su Turke prevarili da žive u obilju. Ime Picoka s ponosom nose, a Picokijada svake godine privlači tisuće posjetitelja.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama