fbpx

Počela berba vrgoračkih jagoda

Objavljeno 14.04.2024 - Gospodarstvo

Počela berba vrgoračkih jagoda

Počela je berba vrgoračkih jagoda, rekao je gradonačelnik Vrgorca Mile Herceg na konferenciji za novinare koju je u subotu u povodu berbe organizirala Udruga vrgoračke jagode.

U sva tri vrgoračka polja, Jezero, Rastok i Bunina počela je berba i ove godine očekujemo urod od oko 500 tona jagoda koja će se naći na tržnicama diljem Hrvatske, izvijestio je.

– Vrgoračke jagode ove godine neće biti u trgovačkim centrima, kazao je predsjednik Udruge vrgoračka jagoda Milan Franić te dodao da su se trgovački lanci u Hrvatskoj odlučili za jeftiniju uvoznu jagodu niže klase, od 1 do 2 eura.

Što se tiče kvalitete, u zadnjih 15 godina ovo će biti jedna od najboljih godina po okusu i mirisu vrgoračkih jagoda, ocijenio je.

Rekao je i da Vrgorac nudi jagodu 1. klase, koju uzgajivači daju po cijeni od četiri eura za kilogram.

– Većinu jagoda plasiram u Zagreb, na svoja maloprodajna mjesta i u veletržnicu, a ove godine očekujem prinos kao i dosadašnjih godina. Jagode neće biti dovoljno da pokrije hrvatsko tržište, jer se smanjio broj uzgajivača, pa stoga neće biti niti problema s plasmanom, kazao je Mateo Grljušić, jedan od najvećih uzgajivača jagoda u polju Rastok gdje jagode prodaje od 4 do 4,5 eura po kilogramu.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama