Počela nova utrka za 76 glasova

Objavljeno 29.04.2017 - Vijesti

Počela nova utrka za 76 glasova

Ima li oporba dovoljan broj glasova za opoziv ministara Plenkovićeve vlade pokazat će se u Saboru već u srijedu kada je najavljena rasprava o opozivu ministra financija Zdravka Marića.

Za Zdravka Marića srijeda je dan D. No, nije u pitanju samo sudbina ministra financija. Glasovanje o opozivu Marića bit će dobar pokazatelj ima li HDZ u tom trenutku potporu većine. Predsjednik Vlade nema dvojbi – incijativa za izglasavanje nepovjerenja neće proći. Ja čvrsto držim kormilo u rukama želim stabilnu zemlju i funkcionalnu vladu i idemo dalje neki svi zadrže ključnu politiku na odgovoran način, kaže.

Oporba računa drugačije. Za opoziv ministra financija su SDP, HNS, HSS, HSU IDS i MOST. Na obje strane broji se svaki glas. Živi zid je za opoziv, dok se u stranci Promjenimo Hrvatsku, neslužbeno doznajemo, još lome koplja.

HNS će pak potpisati sva tri zahtjeva za opoziv Marića, Dalić i Petrova – poručuje Vrdoljak i dodaje: Ne koketiramo s Mostom niti s HDZ-om i ne želimo se dovesti u stiuaciju da nas bilo tko povezuje s vladajućima – ako je Most promjenio partnera iz HDZ-a u SDP, mi svoj stav imamo.

Ima i Most novu strategiju kada su u pitanju lokalni izbori. Božo Petrov mogao bi nositi listu za Dubrovačko-neretvansku županiju, Ante Čikotić u borbu za Split, Ivan Kovačić kandidat je za zamjenika Mire Bulja, Slaven Dobrović mogao bi na čelo liste za zagrebačku skupštinu.

Ozbiljno razmišljamo o tome da izvučemo najtežu artiljeriju za ove lokalne izbore, plan je uzeti tri županije i ozbiljno zaigrati u dva grada u Splitu i Zagreb pojačati te naše liste, otkriva tajnik Mosta Nikola Grmoja.

I dok Most priprema novu strategiju za lokalne izbore, HDZ uz pripremu lokalnih, i dalje aktivno radi na formiranju nove parlamentarne većine, no ako bude potrebe za novim izborima, opcija je da se oni održe na isti dan kada se održava i drugi krug lokalnih izbora – dakle 4. lipnja.

Naime, ako bi Sabor eventualno bio raspušten sljedeći tjedan – predsjednica raspisuje nove izbore, a prema Ustavu, oni se moraju održati najmanje 30, a najviše 60 dana od njegova raspuštanja. Na taj bi se način izbjegli dodatni troškovi.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u