Počeo hrvatski skijaški tjedan

Objavljeno 02.01.2022 - IzdvojenoTurizamVijesti

Počeo hrvatski skijaški tjedan

Nakon blagdana, prvog tjedna u novoj godini već tradicionalno kreće velika zimska migracija hrvatskih skijaša na europska skijališta i počinje hrvatski skijaški tjedan.

Tako je bilo prije korone kada oko 200 tisuća Hrvata nije moglo bez skijanja po Austriji, Italiji i Sloveniji, a onda je stigao Covid, pa su lani skijališta uglavnom bila zatvorena, a skijaši prisiljeni skije ostaviti u garaži. Sezona skijanja je krenula, međutim zbog mjera koje države svakodnevno uvode, umjesto o opremi, skijaši razmišljaju o potvrdama i testovima. Skijaši su već u niskom startu, no bezbrižan spust koji su čekali dvije sezone, mogu im pokvariti sve strože mjere na skijalištima.

Covid potvrde i testiranja nisu dovela do masovnog odustajanja od skijanja ali trendovi su se ipak malo promijenili. Uz skije i pancerice obavezna skijaška oprema su i Covid potvrde.

Tradicionalno, najprodavanije destinacije i prve rezervacije su u Italiji i Austriji. Međutim s podizanjem mjera u Austriji, pojačan je interes za Sloveniju i Bosnu te Jahorinu koja je ove godine čak više tražena nego ikad. Na Jahorini se raduju svojim najboljim gostima – Balkancima. Necijepljenima će BIH biti i najbolji izbor, jer su mjere ondje najblaže. BIH je evidentno profitirala u trenutnoj situaciji, međutim ima ograničene kapacitete i smještaja više nema. Ipak kažu da će BIH biti najveći dobitnik ove skijaške korona sezone. Osim svakodnevnih koncerata, imaju 5 novih žičara i novu gondolu.

Za ulazak u Italiju i cijepljeni i preboljeli moraju imati negativan antigenski test, necijepljenima na skijalištu također priznaju negativan covid test,ali ga moraju raditi svaka dva dana.

Austrija definitivno ima najstrože mjere te zahtjeva PCR negativan test i booster dozu. Ako niste među njima morati ćete u 10-dnevnu karantenu. Testiranje je obavezno i za djecu od 12-16 god koja se moraju testirati 3 puta u roku od 7 dana.

U Italiji i Austriji, u gondola, ski liftu, na žičari i sedežnici te u svim ugostiteljskim objektima, morate nositi FFP2 masku, a u nekim austrijskim pokrajinama ne možete skijati ako niste cijepljeni ili preboljeli, jer testove ne priznaju. U ovim zemljama također je bitno povezati ski pass i EU covid potvrdu aplikacijom “green pass”.

Nešto blaže mjere ima Slovenija gdje je potrebna samo Covid potvrda ili antigenski negativan test. Isto je i u Francuskoj koja također ima liberalnije mjere. Najlakše je ući na švicarska skijališta gdje je potrebna samo maska.

Ove sezone procjenjuje se da će na skijanje, koroni usprkos, otići oko 120.000 Hrvata.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama