POČINJE NEMILOSRDNA BITKA “Josip Broz Tito u HDZu”

Objavljeno 10.02.2020 - Vijesti

POČINJE NEMILOSRDNA BITKA “Josip Broz Tito u HDZu”

Vrlo je oštro počela unutarstranačka borba u HDZ-u već s potpisivanjem formulara za prijavu kandidatura. Nakon što je Milijan Brkić najavio kandidaturu za potpredsjednika stranke i otvoreno podupro protivnike aktualnog predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, počeo je pravi verbalni rat dvaju suprotstavljenih stranačkih tabora.

Plenković: Tri godine šute i sad se bude iz sna

– Dobro je da u vremenu izbora svi akteri razotkriju svoja prava stajališta i pozicije. Izbori i služe da se predstave različite opcije i koji je to smjer HDZ-a. Važno je naglasiti da postoje ljudi koji tri i pol godine na sastancima sjede i kad ja upitam ‘Ima li netko nešto protiv?’ šute i nemaju nijednu sugestiju. Danas se bude iz sna i kažu da imaju nešto protiv. Mislim da to nije vjerodostojno, kazao je Plenković.

– Predao sam kandidaturu za potpredsjednika stranke kako sam i obećao. Pozvao bih članstvo za HDZ-a da iskažu svoju volju i daju potpis kandidatu koji će zastupati njihove stavove. Ove izbore moramo iskoristiti za osnaživanje i jačanje stranke bez ikakvih podjela za uvažavanje različitih mišljenja kako ne bi bilo pobjednika ni pobijeđenih. Tako da osnaženi krenemo u pripremu za parlamentarne izbore, kazao je Brkić.

Novinari su ga pitali da objasni svoju izjavu da se u HDZ-u njeguje kult ličnosti i kritike Gordana Jandrokovića da se to radilo dok je Brkić bio glavni tajnik stranke. “Dok sam je u HDZ-u bio glavni tajnik nisam trebao tri pomoćnika i radio sam samo posao glavnog tajnika. Pitajte članstvo na terenu kako je stranka tada funkcionirala i koliko smo pobjeda polučilil”, poručio je. Na tvrdnje da je bio “Bog i batina” kazao je da koliko on zna – Bog je samo jedan, a on je samo radio svoj posao”. Nabrojio je pobjede HDZ-a tada te kazao je na posljednjim i pretposljednjim izborima doživio poraz.

Brkić: Bio sam za HSS, a ne za HNS i Most

Komentirajući navode da je on navijao za koaliciju s HNS-om, a ne s MOST-om Brkić je kazao: Ja sam kao prvo protiv koalicije s SDP-om, a 2016. sam bio protiv koalicije i sa Mostom i sa HNS-om. Osobno sam od Kreše Beljaka i četiri zastupnika HSS-a dobio potpise za sastavljanje većine od 76 zastupnika i predložio sam užem Predsjedništvu da se ide u koaliciju s HSS-om. Oni su demokršćanska stranka i ovu mantru da sam bio za koaliciju s HNS-om – ponavlja ne znam tko, kazao je Brkić. Novinare je pozvao da provjere ove navode u HSS-u. Na pitanje znači li to da Plenković laže, Brkić je kazao kako je to tvrdnja novinara te da je to Plenković možda zaboravio, a poručio je svom predsjedniku stranke kako se danas, na Stepinčevo, u Krašiću može i ispovjediti.

Plenković Brkiću: Neka se malo bolje prisjeti

– Mi smo imali 91 potpis, što se tiče HSS-a oni su odmah rekli da će nam dati podršku, u krajnjoj liniji kada je došlo do raskida koalicije s Mostom nudili smo im da dođu u koaliciju s nama, oni tada nisu htjeli, možete to pitati i gospodina Beljaka. Što se tiče toga da li ići s Mostom ili HNS-om, recite gospodinu Brkiću da se malo bolje prisjeti, odgovorio je Plenković Brkiću na 60. obljetnici smrti blaženog kardinala Stepinca u Krašiću. Također je potvrdio da je Brkić “u dogovoru s njime” donio potpise članova HSS-a za koaliciju.

Glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao je u Krašiću da se jako dobro sjeća tih dana. “Gospodin Brkić je bio protiv koalicije s Mostom i zagovarao je koaliciju s HNS-om”, ustvrdio je.

Kovač: Kada pobijedimo u HDZ-u neće biti faraona ni kulta ličnosti

Kandidat za predsjednika HDZ-a Miro Kovač odbacio je navode Andreja Plenkovića da se 2014. na konferenciji za novinare zalagao za ratifikaciju Istanbulske konvencije, istaknuvši kako se tada, među inim, založio za osudu svakog oblika nasilja nad ženama u društvu ne spominjući konvenciju. Negirao je i Plenkovićeve prozivke kako je razlog protivljenja potpisivanju konvencije kod njegovih kod njegovih oponenata bio ego i nerealizirane osobne ambicije. “Plenković je čovjek koji ljude u stranci naziva irelevantnima. To je ego i to je taština. Kada mi pobijedimo neće više biti faraona, Josipa Broza Tita u HDZ-u. Neće više biti neformalnog članka u Statutu da treba štititi lik i djelo predsjednika stranke, rekao je.

Stier: Brkić je na sjednici Predsjedništva HDZ-a bio za koaliciju s HNS-om

Novinari su Stiera pitali kako tumači svoju raniju izjavu da je zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić bio za koaliciju s HNS-om, na što je odgovorio kako je to bilo na sjednici Predsjedništva na kojoj se odlučilo o koaliciji s HNS-om, a na kojoj on nije bio jer je kao ministar vanjskih poslova bio na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a. Napomenuo je kako se tada nije s tim slagao, a to je i rekao Plenkoviću prije nego je ušao u Vladu 2016. godine. Kada se sklopila koalicija s HNS-om, dodao je, izašao je iz Vlade, ali i ostao lojalan član stranke.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama