Počinje sadnja lubenica u dolini Neretve

Objavljeno 18.04.2021 - IzdvojenoVijesti

Počinje sadnja lubenica u dolini Neretve

U neretvanskoj dolini u tijeku je sadnja lubenica i dinja koja malo kasni zbog prošlotjednih niskih temperatura. Neretvani će i ove godine lubenice posaditi na 200 ha, s kojih očekuju između 10 i 15 tisuća tona plodova.

Jedan od najvećih proizvođača lubenica u Neretvanskoj krajini je obitelj Babić. Svake godine na nekoliko parcela ukupne površine 12 ha obično zasade oko 35.000 sadnica.

– Počeli smo saditi prije 1. 4., ali smo stali zbog hladnoće. Nastavili smo i sada ćemo posaditi oko 15.000 komada sadnica, rekao je Matko Babić iz Vlake.

Lubenice će se ove godine zauzeti 200 ha površine. Proizvođači očekuju prinos od 10 do 15 tisuća tona. No hoće li se sve uspjeti prodati?

– Sve ovisi kakav će biti uvoz iz trećih zemalja, ako će biti kontroliran, ne bude pretjeran i s dampinškim cijenama, tada neće biti problema, dodao je Babić.

A da hrvatski građani najviše vole domaće, pokazalo se i u vrijeme pandemije, u prodaji jagoda, povrća iz plastenika i mandarina jer – kad se kupuje domaće, zna se što se i od koga kupuje.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u