Poslije kiše dolazi sunce… Evo kada!

Objavljeno 13.07.2015 - Vijesti

Poslije kiše dolazi sunce… Evo kada!

Ponegdje malo kiše, i ispod 30, pa ponovno…
Premda će danas ponegdje pasti malo kiše, i temperatura zraka neće posvuda biti 30°C i viša, i u ovome tjednu nastavlja se iznadprosječno toplo i većinom suho vrijeme. Štoviše!

Danas promjenljivo, sutra stabilnije

Danas će u većini unutrašnjosti, pa i na sjevernom Jadranu biti promjenljive naoblake, te mjestimične kiše, gdjekad možda i u obliku pljuska praćenog grmljavinom, dok će se u južnijim krajevima zadržati pretežno sunčano. Najčešća najviša temperatura zraka u središnjoj, istočnoj i gorskoj Hrvatskoj bit će između 23 i 28°C, a u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, te na Jadranu od 29 do 34°C.

Na sjevernom će Jadranu do kraja dana zapuhati umjerena, ponegdje i jaka bura, na udare i olujna, koje može biti još i sutra ujutro.

Već od sutra ponovno stabilnije i toplije, na Jadranu i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije i dalje vruće, a od srijede će 30°C i više biti gotovo diljem Hrvatske.

Novi toplinski val!

Upozorenja za vrućinu i toplinski val koji može djelovati na zdravlje (http://vrijeme.hr/biomet.php?id=toplinskival_5) postoje već danas, a osobito će biti aktualna od četvrtka, kada će najviša temperatura zraka u većini Hrvatske biti oko 35°C, pa i viša.

Od petka do nedjelje vrlo je velika vjerojatnost porasta temperature i na vrijednosti oko 40°C (!), pri čemu su mjestimice mogući i novi temperaturni rekordi (http://klima.hr/razno.php?id=priopcenja&param=apsolutno_najvisa).

Osvježenje će se teško nalaziti i noću, budući da će sljedećih dana i najniža dnevna temperatura zraka biti u porastu – u drugom dijelu tjedna toplih će noći, uz najnižu temperaturu zraka iznad 20°C, biti i u većini unutrašnjosti, dok će na moru noći u mnogim mjestima biti i vrlo tople, s temperaturom ne nižom od 25°C.

Srpanj 2015. – blizu rekordnog!

Vrući, pa i vrlo vrući dani, ponegdje možda i rekordni, u nastavku tjedna pridonijet će daljnjem porastu odstupanja od prosječne srpanjske temperature. Srednja temperatura zraka dosadašnjeg dijela mjeseca u većini je Hrvatske od 2,5 do 4,5°C viša od uobičajene.

Pritom je srednja najviša temperatura zraka prvih 12 dana ovogodišnjeg srpnja na meteorološkoj postaji Zagreb Maksimir (www.meteo.hr) 5. u nizu najviših, iza 1950., ’52, ’57 i 2012. godine., a na splitskome je Marjanu je 7. najviša, iako su svi srpanjski dani ovoga srpnja bili vrući!

Ostvari li se prognoza temperature za sljedeće dane, za što postoji vrlo velika vjerojatnost, srednja najviša temperatura zraka prvih 20 dana ovogodišnjeg srpnja bit će druga najviša u povijesti mjerenja, i u Maksimiru i na Marjanu, gdje će se izjednačiti rekord iz 2012. godine, u broju vrućih dana. Od 20 – 20!

Još poneku meteoroloku zanimljivost, kao i podrobniju prognozu do kraja tjedna možete pogledati u emisijama „Vrijeme“, nakon Dnevnika 1, 2, i 3 na HTV1, te na HTV u „Vrijeme na Drugom“ te poslijepodne u Regionalnom dnevniku.

Prognoza za jedriličare u Regionalnom dnevniku

A u njemu danas možete pogledati i posebnu tjednu prognozu za jedriličare, nautičare i sve ostale koji planiraju na more. Priprema ju Vlatko Vukičević, dipl. ing. iz Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a. Naravno, uobičajena upozorenja i prognoze za 24 sata unaprijed mogu se čuti i na http://radio.hrt.hr/emisija/vremenska-prognoza/904/.

Zagreb, 13. srpnja 2015.
Zoran Vakula

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama