fbpx

Predsjednik Milanović u Viškovu

Objavljeno 12.04.2023 - IzdvojenoVijesti

Predsjednik Milanović u Viškovu

Općina Viškovo je u srijedu na prigodnoj svečanosti proslavila 30. godišnjicu osnutka uz nazočnost hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića koji je, uz čestitke na jubilarnoj godišnjici, govorio i o mogućem preustroju lokalne samouprave.

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je danas na svečanoj sjednici Općinskog vijeća općine Viškovo povodom obilježavanja Dana općine.

S obzirom da je ove godine općina Viškovo obilježila jubilarnu 30. obljetnicu osnivanja, predsjednik Milanović osvrnuo se u govoru na administrativni ustroj države te inicijative vezane uz promjene i reformu lokalne samouprave.

„Ja slušam već godinama o ukidanju općina, to je navodno bilo i u programu moje Vlade prije više od deset godina, međutim mi u tom pravcu nismo poduzeli ništa jer bi to nanijelo štetu zemlji. Te 1993. godine, u uvjetima u kojima je Hrvatska imala veće probleme nego ikada – okupacija, rat, neizvjesnost – parlamentarna većina donosi odluku koja se jedino i može donijeti u takvim uvjetima bez rasprave. Hrvatska je podijeljena na 529 jedinica lokalne uprave i samouprave, gradova i općina. I od tada mi slušamo kako je to loše, kako je to opasno, kako će to uništiti zemlju, kako to nitko nema – iako Austrija ima 900 – kako ćemo ukinuti županije koje su ustavna kategorija“, rekao je predsjednik Milanović dodajući kako je u tom trenutku to bila dobra i jedina moguća odluka.

„Kada bismo danas krenuli u rekonstruiranje države ne bismo došli dalje od prvog zavoja, raspali bi se od rasprave i ne bismo se mogli dogovoriti. Tko god mi kaže da treba smanjiti broj općina pitam ga – od koje krećemo? Koja općina gubi identitet i pripaja se drugoj ili je stečevina neke druge općine? Nitko se ne želi ukinuti. Ovo je sustav u kojem su svi donekle zadovoljni”, nastavio je i naglasio kako je protiv ukidanja županija i stvaranja regija. „Ja sam protiv toga jer su regije politički problematične i prag spoticanja nekih drugih identiteta. Hrvatskoj ne treba pet regija. Ne vidim da je to dobro za Hrvatsku“, kazao je i istaknuo kako su to važne teme.

Osvrnuo se predsjednik Milanović i na EU i novac iz fondova EU koji se u Viškovu dobro koristi jer su njime financirani i izgrađeni brojni projekti. „Iskoristite taj novac. Oprezno i sebično, gledajte svoje interese. Neka se gradi, a gradi se dosta, iskoristiti taj novac naš je najveći zadatak“, zaključio je Predsjednik te poručio žiteljima općine Viškovo: „Budite strogi gospodari, surađujte s drugima koji su slabiji od vas, čuvajte „ča“ i sretan vam Dan općine“.

Osim predsjednika Milanovića, Dan općine Viškovo u prigodnim obraćanjima čestitali su predsjednik Općinskog vijeća Viškova Bojan Kurelić, načelnica Općine Sanja Udović i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina te je, tom prigodom, uručeno i javno priznanje Općine Viškovo – Plaketa za 2022. godinu u području znanstvenog rada i popularizacije znanosti.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama