Predsjednik Slovenije Borut Pahor u državnom posjetu Republici Hrvatskoj

Objavljeno 28.11.2022 - IzdvojenoVijesti

Predsjednik Slovenije Borut Pahor u državnom posjetu Republici Hrvatskoj

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor stigao je u državni posjet Republici Hrvatskoj. Stigao je na poziv predsjednika Republike Zorana Milanovića koji će mu biti domaćin tijekom dvodnevnog boravka.

Drugog dana posjeta Hrvatskoj, Pahor će s Milanovićem sudjelovati na otvaranju foruma “Business Meets Politics – Energetika danas i sutra” u organizaciji Slovensko-hrvatskog poslovnog kluba i slovenskog veleposlanstva u Hrvatskoj.

Zatim će se dvojica predsjednika susresti sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem i rektorom Sveučilišta u Zagrebu Stjepanom Lakušićem u kazališnoj kavani “Kavkaz”.

Posjet Hrvatskoj Pahor će zaključiti obilaskom zagrebačkog Zoološkog vrta, kojemu će uručiti dar, nastambu za pčele.

Boruta Pahora, predsjednika Slovenije u dva uzastopna mandata, što je ujedno ustavni limit, zamijenit će u prosincu Nataša Pirc Musar.

Bivši čelnik socijaldemokrata bio je i slovenski premijer od 2008. do 2012. Tijekom Pahorova mandata je 2009. sklopljen sporazum o arbitražnom rješavanju graničnog spora između Hrvatske i Slovenije. No Hrvatska se povukla iz arbitraže 2015. ocijenivši je kompromitiranom nakon što je ustanovljeno da je slovenska strana utjecala na pojedine suce.

Zatim će razgovarati s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem te s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Predvečer će s hrvatskim kolegom posjetiti Muzej suvremene umjetnosti, nakon čega je predviđena svečana večera kojoj će domaćin biti predsjednik Milanović.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović na Pantovčaku je, uz najviše državne počasti, dočekao slovenskog predsjednika u odlasku Boruta Pahora.

Orkestar Oružanih snaga RH izveo je slovensku himnu Zdravljicu i hrvatsku Lijepu našu, a događaj je upriličila i Počasna-zaštitna bojna.

Dvojica predsjednika pozirala su fotografima i snimateljima, a zatim je uslijedio službeni razgovor dvojice predsjednika te sastanak dvaju izaslanstava u Uredu Predsjednika.

Predsjednik Milanović zahvalio je slovenskom kolegi na tome što je za svoj posljednji put u inozemstvo izabrao Hrvatsku. Rekao je da to nije slučajno te da su odnosi Hrvatske i Slovenije vrlo dobri.

– Odnosi Zagreba i Ljubljane su neopisivo važni. Odnosi sa svim susjedima su važni, ali odnosi sa Slovenijom su posebno važni. Ti odnosi u posljednje dvije, tri godine rastu, za to zasluge imaju Vlade, naglasio je Milanović.

– Imamo kontinuitet odličnih odnosa i Slovenija je u tom smislu najbolji hrvatski susjed. I mi vama, to je važno odnosima. I bilo bi sjajno da takve odnose imamo s ostalim susjedima, ali nažalost, nemamo i ne znam hoćemo li ih uskoro imati, poručio je hrvatski predsjednik.

Predsjednik Pahor se zahvalio predsjedniku Milanoviću za lijepe riječi koje je uputio njemu osobno ali i Sloveniji. Rekao je kako nije slučajnost da je za zadnji službeni posjet odabrao Hrvatsku.

– Nije slučajno da sam za svoj zadnji službeni odlazak u inozemstvo odabrao Hrvatsku. Njoj sam, od svih naših četiriju susjeda, posvećivao najviše pozornosti, iako svi znaju da sam uvijek posebice radio na odnosima sa svim susjednim zemljama, jer smatram da vanjska europska politika počinje upravo odnosima sa susjedima. Ne znam kakva nas budućnost očekuje, ali sami moramo učiniti sve da ti odnosi budu na visokoj razini povjerenja i razumijevanja, poručio je Pahor.

– Želio bih čestitati Hrvatskoj za skori ulazak u Schengen, za euro. Kao predsjednik Vlade koji je nastojao da Hrvatska postane članica Europske unije vidim to kao neko ispunjenje nastojanja da imamo praktički kraj sebe četiri naroda, četiri države koje su potpuno uključeni u ista savezništva i u iste međunarodne institucije kao i mi. Želim vam svako dobro i do članstva u OECD-u, poručio je Pahor.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković susreo se s predsjednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama