Premijera filma Jakova Sedlara o prvom predsjedniku RH Franji Tuđmanu

Objavljeno 11.05.2022 - Kultura

Premijera filma Jakova Sedlara o prvom predsjedniku RH Franji Tuđmanu

Film Jakova Sedlara “Bilo jednom u Hrvatskoj” o prvom predsjedniku RH Franji Tuđmanu, kojeg igra oskarovac Kevin Spacey, premijerno je prikazan danas u 19 sati u zagrebačkom kinu Cinestar u Branimir centru.

Sedlarov projekt izazvao je puno pažnje, ali i kontroverzi, čim su mediji objavili prve informacije da bi Tuđmana mogao igrati Kevin Spacey, (nekadašnja) filmska super-zvijezda koja je postala persona non grata u filmskom svijetu nakon višestrukih optužbi za seksualno zlostavljanje.

Iako je prvotno zamišljen kao igrani film prema scenariju Hrvoja Hitreca, na koncu se Sedlar – nakon što je, kako kaže, Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) tri puta odbio financirati njegov film o Tuđmanu – odlučio za dokumentarni film u kojemu jedinu rolu igra Kevin Spacey.

– Pošto nas je HAVC odbio, nismo mogli napraviti igrani film jer bi to bilo prezahtjevno i preskupo. Odlučili smo se stoga za jednog fantastičnog glumca koji u filmu igra osam Tuđmanovih govora, te posljednji, deveti, monolog, koji počinje rečenicom “Da sam živ, danas bih imao sto godina…”. Spacey na engleskom jeziku citira najpoznatije Tuđmanove govore, a osim njega nitko se drugi ne pojavljuje u filmu. Osim sekvenci u kojima Spacey govori u kameru, film ima dosta dijelova u kojima Spacey u “offu” čita Tuđmanove govore – kaže redatelj filma Jakov Sedlar. Scenarij za konačnu verziju filma o prvom hrvatskom predsjedniku potpuisuju Hrvoje Hitrec i Dominik Sedlar.

Zvijezda filma nije bila na današnjoj premijeri, Spacey će u Hrvatsku najvjerojatnije doći tek u kasnu jesen kada bi film “Bilo jednom u Hrvatskoj” trebao ući u redovnu kino distribuciju.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama