Premijera filma Laure Marchig u Ljetnom Art-kinu: “Glazba spaja / Moj svijet na tanjuru”

Objavljeno 03.07.2022 - Kultura

Premijera filma Laure Marchig u Ljetnom Art-kinu: “Glazba spaja / Moj svijet na tanjuru”

Autorski film fiumanske pjesnikinje, prevoditeljice i novinarke Laure Marchig Glazba spaja / Moj svijet na tanjuru (La musica unisce / Il mio mondo in un piatto) svoju riječku premijeru u Ljetnom Art-kinu ima u ponedjeljak, 4. srpnja u 21:30 sati.

Kao što sam naslov sugerira, film spaja poeziju, glazbu i kulinarstvo u svojevrsnu familijarnu kuharicu, a temelji se na rukopisu autorice filma pod naslovom Schmarrn. Drevni simbol hrane, kao element koji omogućava da uspostavimo kontakt s našim precima, postaje i simbol povezivanja sa zemljom i podnebljem.

Film prati povratak autorice u riječki kvart Kozala, u kuću njenih predaka, a iz tog mikrokozmosa kreće potraga za izgubljenim vremenom dok se, malo po malo, materijaliziraju razni likovi-duhovi koji pričaju svoju priču i ostavljaju po jedan recept, omogućavajući gledateljima da stvore glazbeno-vizualni priručnik recepata.

Film se pritom raspliće kroz seriju crtica i priča koje zajedno tvore neurednu kroniku nekoliko generacija u vremenskom rasponu od stotinjak godina: austrougarska stroga baka daruje svoje mitteleuropske austrougarske recepte, a tu su i izvorni seoski istarski recepti autoričine majke, ili pak morsko-mediteranskog jela, rakovice, tipičnog za primorsko podneblje.

Glazba spaja sve umjetnike uključene u ovu priču, kao i originalne kompozicije Darka Jurkovića Charlieja i Ivana Valušeka, koji će, po završetku premijerne projekcije, na bočnim stepenicama Art-kina, održati kraći koncert uz druženje.

Ulaz na riječku premijeru filma Glazba spaja slobodan je za sve posjetitelje, a svoje mjesto posjetitelji mogu rezervirati e-poštom na: ulaznice@art-kino.org.

Premijera filma održava se u Ljetnom Art-kinu koje se nalazi u dvorištu Kapucinskog samostana (ulaz kroz kino), a u slučaju lošeg vremena projekcija će se održati u dvorani Art-kina.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama