Premijera monodrame Fedra na pozornici Hrvatskog kulturnog doma

Objavljeno 02.12.2021 - Kultura

Premijera monodrame Fedra na pozornici Hrvatskog kulturnog doma

UO Fedra art najavljuje premijeru monodrame „Fedra“ glumice, redateljice i dramaturginje Denis Kirinčić za utorak 14. prosinca u 19:30 sati, te reprizu u srijedu 15. prosinca u 19:30 sati na pozornici HKD-a na Sušaku.

Monodrama „Fedra“ nastala je prema istoimenoj tragediji J. Racinea u vrijeme francuskog klasicizma, o ženi-kraljici razdiranoj, kako ona sama kaže „mračnim i grešnim strastima“ i zbog kojih se ona već na samom početku želi lišiti života. Na kraju i poslije svega to i učini.

Kakve su i koje su strasti „koje razum čine slijepim“ i zašto se upravo one koje se kao takve pojavljuju u žena kvalificiraju „mračnim“ i „grešnim“ za razliku od pojave istih u muškaraca? Taj Eros koji u njoj gori snažnim plamenom, civilizacijski, sociološki, povijesno, religiozno… i u svim ostalim slojevima razvoja čovječanstva, nije prihvatljiv u odnosu prema ženama općenito, kao što ih niti same žene, većinom, u sebi ne mogu prihvatiti i ne znaju se nositi s njima. Na tom preduvjetu Fedra predstavlja simbol svih žena kojima se negira i potiskuje Eros, strasti zbog kojih ONA-Fedra ponire u najmračnije strane svojeg uma i emocija čineći pri tom strašna djela koja iz prethodnog proizlaze.

Likovi Racinove tragedije su u monodrami predstavljeni na različite načine, Tezej i Hipolit putem glazbenih isječaka i tema iz različite klasične glazbe, čime glazbeno predstavljaju svoje stavove, razmišljanja i ponajviše emocije na osnovu kojih Fedra igra, reagira i u odnosu je s njima. Svi ostali likovi, napose Enona, njena dadilja, svedeni su na snimljene glasove „rulje“ koja se ne vidi, ali se čuje i osvjetljavanje publike koja gleda, vidi, ali šuti.

Fedra otvara mnoga pitanja vezana uz način i poimanje žena kao strasnog i čulnog bića, zbog čega se naša moralnost vjekovima preispituje i nastoji potisnuti, zakriti naš Eros koji je „grešniji“ od istog u muškarca. Odnos svih nas, „rulje“, prema tome povijesno i civilizacijski ženu ograničava na mnogim razinama i drži je „ne čistom“, ne-vrijednom, manje vrijednom…. te je u nama možda već generacijski podsvjesno usađena ta „nečistoća“ i krivnja i ne mogućnost otvorenog suočavanja s tim silama u nama, bez negativnih emocija i stanja i djela koja ona potencijalno mogu proizvesti.

Glumica, redateljica, dramaturginja: Denis Kirinčić
Suradnica u dramaturgiji: Laura Marchig
Oblikovanje zvuka putem isječaka klasične glazbe: Darko Jurković i Edi Kačarik
Oblikovanje svjetla: David Dubrović
Snimka glasova “rulje”: Borna Biondić, Tamara Perković, Mark Šokčić i Ana Maria Štefanac
Oblikovanje vizuala: Tajana Vučenov
Fotografije i snimka predstave: Josip Čekada

Ulaz na predstavu nije dozvoljen mlađima od 18 godina.

Ulaznice po cijeni od 80 kn moguće je kupiti sat vremena prije početka događanja na blagajni HKD-a bez dodatne naknade ili online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) uz naknadu od dodatnih 5 kn za obradu transakcije.

Za ulazak u dvoranu potrebna je COVID potvrda. Mogu ju pribaviti svi koji su cijepljeni, preboljeli COVID ili su negativno testirani od strane medicinskog osoblja unutar 48 sati od predstave. Obavezno je nošenje zaštitne maske.

Autor: Ana Bernard
Foto: Josip Čekada

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u