Preminula legenda hrvatskog rukometa Zlatko Saračević

Objavljeno 22.02.2021 - Sport

Preminula legenda hrvatskog rukometa Zlatko Saračević

Jučer je u 60. godini preminuo Zlatan “Zlatko” Saračević, legendarni hrvatski rukometaš i trener Podravka Vegete. Pozlilo mu je nakon derbija s Lokomotivom u Koprivnici. Odmah je prebačen u bolnicu, ali tamo je umro.

Umro je nakon što je njegova ekipa u derbiju hrvatskog prvenstva u Koprivnici pobijedila Lokomotivu s 32:29 i napravila veliki korak prema novom naslovu prvakinja.

Dirljiv trenutak potkrao se u prijenosu
Cijela snimka utakmice obavljena je na YouTube kanalu Hrvatskog rukometnog saveza, a ako premotate na 1:31:00, možete vidjeti trenutak u kojem Saračević posljednji put napušta rukometni teren.

Popravio je ovratnik na majici, pozdravio svoje cure koje su slavile pobjedu i otišao iz dvorane u koju se više nikad neće vratiti, ali neće biti ni zaboravljen.

”Čestitam curama što su izdržale sve ovo. Moram priznati da je pritisak bio nenormalan. Bilo je najvažnije smiriti cure jer smo s jedne strane bili u teškoj situaciji što se tiče Lige prvakinja i ti porazi su djelovali. Bio je to pravi derbi, Lokomotiva je prava ekipa u kojoj igra sedam osvajačica brončane medalje i šteta što nije bilo publike da vidi jedan superkvalitetan meč. Na kraju su odlučili naša širina i kvaliteta koju još uvijek imamo”, rekao je Saračević koji je ovu izjavu dao nakon napuštanja dvorane. Nakon toga mu je pozlilo, a istog trenutka je prebačen u koprivničku bolnicu.

Kako je gimnazijska dvorana u blizini, pomoć je stigla vrlo brzo te je Saračević prebačen na Hitni bolnički odjel koprivničke Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek.

Liječnici su ga reanimirali 40-ak minuta, ali nažalost, nisu uspjeli.

Saračević je bio legendarni desni vanjski, a karijeru je počeo u Borcu iz Banja Luke. U Borcu je proveo deset godina osvojivši naslov prvaka bivše države i kup. Iz Banja Luke je 1987. preselio u zagrebački Medveščak gdje je proveo tri godine osvojivši dva Kupa Jugoslavije (1989., 1990.).

Nakon Medveščaka igrao je u Nimesu, Bordeauxu, Istresu i Creteilu. U Francusko je osvojio dvije titule prvaka s Nimesom, a zatim se 1997. vratio u Hrvatsku u redove Zagreba. Tri sezone je proveo u redovima hrvatskog prvaka, a zadnje dvije stanice njegove igrače karijere bile su Veszprem i Zamet gdje je završio igračku karijeru i počeo raditi kao trener.

Sa Zagrebom je bio dvostruki europski prvak (1992., 1993.), dok je s Veszpremom bio europski doprvak 2002.

Saračević je u dresu Jugoslavije osvojio dvije velike medalje – zlatnu medalju na Svjetskom pvenstvu u Švicarskoj 1986. i brončanu medalju na Olimpijskim igrama u Seulu dvije godine kasnije.

Vrhunac karijere doživio je u dresu hrvatske vrste osvojivši zlato na OI u Atlanti 1996. godine. U Atlanti je bio cimer sa Iztokom Pucom, koji nas je prerano napustio u listopad 2011.

S Hrvatskom je bio i svjetski doprvak sa SP-a na Islandu 1995., osvajač brončane medalje na Europskom prvenstvu u Portugalu 1994. i zlata na Mediteranskim igrama 1993. u Languedoc-Roussillonu.

Kao član hrvatske reprezentacije 1996. godine dobitnik je Državne nagrade za šport “Franjo Bučar”.

Trenersku karijeru je započeo na klupi Zameta, a vodio je i Nyíregyhazi, Čelik, Dubrovnik, PPD Zagreb, te Podravka Vegetu. U Koprivnicu je stigao je 2018. godine, a klupu Podravke je trebao napustiti na koncu ove sezone kada ga je trebao zamijeniti Neven Hrupec.

Zanimljivo, njegov otac Hamdija bio je nekadašnji rukometaš banjalučkog Borca i reprezentacije Jugoslavije, dok mu je stric Zlatan Saračević bio bacač kugle koji je 1980. godine osvojio zlato na europskom dvoranskom prvenstvu, a nakon toga i brončanu medalju.

Zlatkov stric Zlatan sudjelovao je i na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine kao član reprezentacije nezavisnih olimpijskih natjecatelja u kojoj su sudjelovali sportaši iz Jugoslavije u pojedinačnim disciplinama.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u