PRESSING: Medijske slobode u Rijeci gore od Mongolije

Objavljeno 09.04.2015 - Vijesti

PRESSING: Medijske slobode u Rijeci gore od Mongolije

Reporteri bez granica svrstali su Hrvatsku po stupnju medijskih sloboda u rangu Mongolije, Japana, Argentine i Malavija. Tekst je to koji niste mogli pročitati na službenim stranicama Hrvatskog novinarskog društva zato jer je ono jedno od najodgovornijih za takvo stanje, baš kao ni u Novom listu.

Reporteri bez granica stanje medijskih sloboda mjere prema sedam kriterija: pluralizmu u medijima, njihovoj neovisnosti od političkih i poslovnih institucija, samocenzuri, zakonskom okrivu medijskih djelovanja, transtparentnosti, kvaliteti medijske infrastrukture i razini zlostavljanja novinara.

Na nacionalnoj, republičkoj, razini je situacija donekle bolja, iako je kolumnist Večernjeg lista Milan Ivkošić javno napisao ravnatelju HRT-a Goranu Radmanu da je bio suradnikom Kontraobavještajne službe JNA, situacija na nižoj, lokalnoj razini je daleko gora.

Uzmimo samo primjere riječkih medija. HRT dopisništvo je pod utjecajem centrale u Zagrebu, Kanal RI je osnovao riječki SDP, točnije za vrijeme dok je gradonačelnik bio Slavko Linić, o situaciji u Novom listu sam ne jednom pisao.

Osnovni je problem niska razina profesionalnosti novinara, sklonost autocenzuri, vezivanje uz određene političke opcije, pa i osobno uz neke lokalne političare, negativna kadrovska selekcija urednika, neki od kojih godinama nisu napisali tekst, pa kako ga onda mogu znati naručiti?

Ako su medijske slobode u Hrvatskoj na razini Mongolije, one su u Rijeci na još nižoj razini. HRT Centar Rijeka (TV plus Radio), Kanal RI, Novi list. Još se u našem gradu slobodno može pisati jedino na portalu Rijeka Danas, a o sportu na portalu Hrvatskareprezentacija.hr.(Giancarlo KRAVAR)

Rijekadanas.com

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u