Primorsko-goranska županija pred novim izborima?! Sve ovisi o KIGO platformi?!

Objavljeno 14.12.2021 - Vijesti

Primorsko-goranska županija pred novim izborima?! Sve ovisi o KIGO platformi?!

U ponedjeljak, 13. prosinca, u kasnim večernjim satima, HDZ, Most, Akcija Mladih, Unija Kvarnera i NL Ive Rinčić odlučili su ne podržati proračun Primorsko-goranske županije vrijedan preko 1,4 milijarde kuna. Ukoliko u slijedeća dva dana i platforma KIGO na čelu s Leom Pavelom, odluči ne podržati proračun PGŽ-a za 2022., postoji velika mogućnost da će županija, ako ne izglasa privremeno financiranje, otići na nove izbore za županijsku skupštinu, što bi građane stajalo cca. 20-ak milijuna kuna i prolongiranje gotovo svih razvojnih projekata na više od 6 mjeseci.

U ovome trenutku, sve oči su uprte u Lea Pavelu i njegovu platformu KIGO, u čiji se rad uključuje sve veći broj poduzetnika i intelektualaca Kvarnera i Gorskog kotara, što i znači skraćenica KIGO.

U četvrtak, 16. prosinca 2021. na rasporedu bi trebala biti posljednja ovogodišnja županijska skupština PGŽ-a s glavnom točkom dnevnog reda – usvajanje proračuna Primorsko-goranske županije za 2022. godinu. Najveći kamen spoticanja u zajedničkom izglasavanju proračuna, bili su maratonski pregovori između predstavnika izvršne vlasti i Platforme koju čine 22 vijećnika, odnosno točno 50% od ukupnog broja vijećnika Skupštine PGŽ-a.

Platforma od 22 vijećnika prvotno je inzistirala na tome da župan Komadina izdvoji iz proračuna 20 milijuna kuna kako bi Platforma 22 sama odlučila kako će ih rasporediti. Komadina je tjednima objašnjavao da je to nemoguće te je zamolio da Platforma da suvisle prijedloge koji su održivi kako bi se vidjelo je li nešto od tih projekata već uvršteno u projekte Županije. Vijećnici Platforme su najprije odbili davanje konkretnih prijedloga dok župan Komadina ne da jasne smjernice i pravila po kojem modelu će izabrati projekte za koje će moći izdvojiti sredstva, a za koje ne. Nakon višednevnog natezanja, predstavnici Platforme 22 su ipak došli kod župana i njegovih zamjenika s konkretnim prijedlozima, od kojih je župan usvojio većinu u visini od gotovo 6 milijuna kuna.

Kako su u Platformi 22, svi osim Lea Pavele, nerealno inzistirali na još većem postotku prihvaćanja realizacije njihovih projekata, od kojih neki nisu uopće bili niti u pripremnim fazama razvoja, 21 vijećnik s Platforme je u ponedjeljak navečer jasno kazao da ne želi podržati proračun za sljedeću godinu pa makar izazvali i nove izbore.
U ovome trenutku cijela politička javnost PGŽ-a očekuje stav Lea Pavele i KIGO platforme čiji su prijedlozi od strane župana Komadine i njegovih zamjenika, a na korist Gorskog kotara i skijaškog turizma u Primorsko-goranskoj županiji, u cijelosti prihvaćeni.

Župan Komadina je u ponedjeljak primio na sastanak Lea Pavelu i predstavnike KIGO platforme na kojem su oni još jednom predstavili svojih 10 točaka koje su korisne za turistički razvoj Kvarnera i Gorskog kotara. Župan sa svojim suradnicima je pažljivo saslušao prijedloge i pozitivno je reagirao na svih 10 točaka, koje prenosimo u cijelosti:
 poticanje izgradnje žičare na Učku
 poticanje izgradnje golf resorta u općini Mali Lošinj
 poticanje izgradnje 6 skijališta u Gorskom kotaru (Rudnik, Čelimbaša, Petehovac, Bijela Kosa, Begovo Razdolje i Tuhobić)
 cjelovito organiziranje Platka kao ljetno-zimske destinacije uz gradnju novih hotela, vila i pansiona
 poticanje izgradnje 30-ak luksuznih hotela na području Gorskog kotara, uz glamping i edukacijske centre
 poticanje uređenja riječkog priobalja
 poticanje rješavanja problema kanalizacije koja utječe u luku Rijeka
 poticanje rješenja trenutačnog kaosa oko devastacije kazališta Teatro Fenice, kao i HNK Rijeka
 hitno uređenje željezničkog kolodvora, autobusnog kolodvora i zračnih luka Rijeka, Grobnik, Unije i Lošinj
 hitno uvrštavanje imena GORSKI KOTAR u TZ Kvarnera i organizacija eko patrole u PGŽ-u – Rangeri, čuvari prirode koji bi redovito pratili različita onečišćenja te ih prijavljivali nadležnim institucijama te pomagali u pronalasku počinitelja

U četvrtak će se saznati hoće li PGŽ uskoro ponovno uletiti u vrtlog novih izbora ili neće.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama