Projekt samostalnog testiranja na koronavirus u Beču polučio uspjeh

Objavljeno 02.05.2021 - Zanimljivosti

Projekt samostalnog testiranja na koronavirus u Beču polučio uspjeh

U manje od mjesec dana od početka projekta besplatnog testiranja za sve Bečane obrađeno je više od milijun uzoraka i otkriveno gotovo 5.800 infekcija.

Od kraja ožujka ove godine svi se Bečani mogu besplatno testirati na koronavirus u sklopu projekta pod nazivom „Svi grgljaju”. Projekt Grada Beča i Bečke gospodarske komore u kojem se koriste testovi koje građani samostalno provode metodom grgljanja pokazao se izuzetno uspješnim. U manje od mjesec dana od njegova početka preuzeto je oko 1,7 milijuna kompleta za samostalno testiranje koji se mogu podići u poslovnicama drogerije Bipa te je obrađeno više od milijun uzoraka. Od toga je 0,56 % nalaza bilo pozitivno pa je tako na vrijeme otkriveno 5.748 infekcija te je spriječeno daljnje širenje virusa. Prošlog je tjedna, primjerice, u prosjeku obrađeno 32.000 uzoraka dnevno, a tada je postavljen i novi rekord od 40.000 obrađenih uzoraka u danu. Osim toga, do sada se preko 400.000 osoba prijavilo na aplikaciji koja se koristi pri provođenju testiranja. Prema novim analizama u projektu sudjeluju građani svih dobnih skupina, dok su velik interes pokazale osobe u dobi od 20 do 60 godina. Najviše je sudionika zabilježeno u skupini od 30 do 39 godina.

Grad Beč i Bečka gospodarska komora još su krajem siječnja pokrenule pilot-projekt u sklopu kojega su se djelatnici raznih poduzeća te organizacija iz zdravstvenog i socijalnog sektora kao i članovi njihovih obitelji mogli besplatno testirati na koronavirus. Nakon završetka pilot-faze projekt je krajem ožujka proširen te su u njega uključeni svi stanovnici austrijske prijestolnice i osobe koje ondje rade, a žive u nekoj drugoj pokrajini u Austriji. Kako bi građane potaknuli da se redovno testiraju i tako na vrijeme spriječili širenje infekcije, olakšan im je cijeli postupak. Tako komplet za testiranje koje je razvio bečki startup Lead Horizon mogu podići u jednoj od oko 150 poslovnica drogerije Bipa diljem Beča. Uzorci se predaju na 620 lokacija koncerna REWE u Beču, što osim poslovnica Bipe uključuje i trgovine lanaca Billa, Merkur ili Penny te benzinske postaje s REWE trgovinama. Oko 70 % Bečana živi na udaljenosti manjoj od pet minuta hoda od tih lokacija, a svima su dostupne za samo pet minuta vožnje automobilom. U roku od 24 sata građani dobiju rezultate testa putem e-maila.

Metoda testiranja grgljanjem koja se koristi vrlo je jednostavna. Otopina na bazi kuhinjske soli grglja se u ustima između 30 i 60 sekundi, a zatim se pomoću cjevčice vrati u epruvetu te se epruveta zatvori i položi u bočicu. Testiranje se obavlja uz video upute na aplikaciji koje su dostupne na deset jezika, između ostaloga i na hrvatskom. Kako bi bili sigurni da je samostalno davanje uzorka ispravno provedeno, sudionik cijeli postupak, uključujući utvrđivanje identiteta uz osobnu iskaznicu ili putovnicu, snima kamerom. Ovakvi su testovi službeno priznati.

Autor: Čuljak Matea

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u