PSIHODRAMA I KREATIVNOST – novi program u HKD-u na Sušaku

Objavljeno 05.10.2021 - Kultura

PSIHODRAMA I KREATIVNOST – novi program u HKD-u na Sušaku

Datum radionice: 8.-9.10.2021., 19:30-22h

Početak redovne grupe: 22.10.2021. 19:30-22h, svaki drugi petak

Voditelj: Jaka Sotlar, psihodramski psihoterapeut i seksolog

Organizira: umjetnička organizacija Kolektiv Igralke

Želite li završiti nezavršene razgovore, posjetiti sebe u prošlosti, doživjeti savršenu maštariju, iskaliti ljutnju, spontano zaplesati ili se dobro nasmijati? U HKD-u na Sušaku od sada ćete u psihodrami moći proživjeti sve što vam treba. Mladi kazališni Kolektiv Igralke u Rijeku dovodi Jaku Sotlara, psihodramskog terapeuta s višegodišnjim iskustvom kako bi provodio cjelogodišnji program koji spaja psihodramu, međunarodno priznatu psihoterapijsku metodu, sa širim poljem kreativnog izražavanja.

Budući da Riječanima psihodrama nije odviše poznata, nudimo niz otvorenih radionica, a iduća će se održati 8. i 9. listopada 2021. godine u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Za sve zainteresirane otvorene su prijave i za kontinuirani program “Psihodrama i kreativnost” koji kreće 22. listopada i održavat će se svakog drugog petka u večernjem terminu.

Osnivač psihodrame, Jacob L. Moreno, u svojem je radu spajao psihologiju i kazalište spontanosti, a danas je psihodrama svjetski priznata psihoterapijska metoda koja koristi dramske metode za istraživanje interpersonalnih odnosa i unutarnjeg svijeta pojedinca. Psihodrama je vrsta interaktivne predstave u kojoj protagonist odigrava uloge svog života. Polaznici će koristiti elemente igre za spontanu dramatizaciju scena iz vlastitih života, pri čemu mogu istraživati svoju sadašnjost, prošlost i vizije budućnosti, situacije koje su se dogodile (ili su se mogle dogoditi, a nisu), izgovorene i neizgovorene misli i osjećaje, želje, fantazije, snove. Psihodrama se bavi svim aspektima života te je primjerena kako za specifične poteškoće (anksioznost, depresija, psihosomatske bolesti, svakidašnji stres, gubici), tako i za općeniti osobni rast.
Ovaj program nije tečaj glume ili klasična kazališna skupina, pa tako za sudjelovanje nije potrebno nikakvo kazališno iskustvo. Na sudjelovanje su pozvani svi koji se žele naučiti bolje izraziti, stupiti u dublji kontakt s vlastitim tijelom i emocijama, prepustiti se improvizaciji “ovdje i sada” te razvijati spontanost i kreativnost.

Voditelj radionice je psihodramski psihoterapeut i seksolog Jaka Sotlar iz Slovenije. Završio je petogodišnju edukaciju iz psihodrame u Zagrebu te diplomski studij seksologije na Sveučilištu Alcala de Henares u Madridu. Dodatno stručno osposobljavanje stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani (dvogodišnji studij sistemske psihoterapije) te na pojedinačnim stručnim radionicama iz različitih psihoterapijskih pravaca (Gestalt, jungovska analiza, tjelesno orijentirana psihoterapija). Već niz godina vodi psihodramske radionice u Sloveniji i Italiji te ima kontinuirane psihoterapijske grupe, individualne i partnerske psihoterapije u Sloveniji te u Rijeci (psihodrama.si/hr).

Autor: Sendi Bakotić

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u