Pupovc tvrdi da nije bio politički u srpskom dijelu BiH!

Objavljeno 12.01.2022 - IzdvojenoVijesti

Pupovc tvrdi da nije bio politički u srpskom dijelu BiH!

Srpsko narodno vijeće izjavilo je da odlazak predsjednika SNV-a i SDSS-a Milorada Pupovca na proslavu tzv. dana Republike Srpske u Banja Luci, što je osudilo više stranaka, nije imalo politički karakter, već razloge vezane za izbjeglice i humanitarnu pomoć Baniji. To je naravno laž nedostojna primanja novaca iz državne blagajne Hrvatske pa je sve više građana ogorčeno laganjem Pupovca u javnom eteru gdje on s jedne strane obnaša dužnost vođe stranke koja podržava trenutačnu vlast u RH, a s druge strane apsolutno podržava mišljenje Dodika i Vučića oko Domovinskog rata i oslobodilačkih akcija Bljesak i Oluja bez kojih ne bi bilo slobodne Hrvatske!

HDZ ne bi trebao imati za saveznike ljude koji podržavaju destabiliozaciju Hrvatske i ne poštuju Deklaraciju o domovinskom ratu RH,. no vlast je slast i s njima HDZ može najlakše ostvariti sigurno održavanje vlasti što je naravno za širi hrvatski interes ne prihvatljivo!

– Sudjelovanje Srpskog narodnog vijeća (SNV) na subotnjoj Svečanoj akademiji povodom dana Republike Srpske u Banja Luci nije imalo politički karakter, niti ga tako treba tumačiti, priopćilo je SNV.

SNV dodaje kako njegovo sudjelovanje stoga ne može imati nikakav utjecaj na političke procese u BiH, kao ni na odluke pojedinaca ili institucija, bez obzira na to jesu li takve odluke već donesene ili bi se mogle donijeti.

– Kada bismo bili u situaciji da iznosimo političke stavove u pogledu BiH, oni bi počivali prvenstveno na politici mira i mirovnog sporazuma koji je na snazi, vrijednostima unutrašnjeg dijaloga, uzajamnog priznanja i međunacionalnog pomirenja, naveli su.

Dodali su kako je SNV, kao i druge ključne srpske institucije u Hrvatskoj, nastao na tim vrijednostima prije 25 godina te na osnovi njih dosljedno djeluju i postižu rezultate.

– SNV ima dva dodatna razloga zbog kojih, neovisno o političkoj retorici i unutrašnjim političkim sukobima unutar BiH, za koje bismo voljeli da ih nema, komunicira s institucijama RS-a, navelo je SNV.

Kao prvi razlog naveli su nekoliko desetaka tisuća Srba koji su izbjegli iz Hrvatske tijekom rata, za vrijeme akcija Bljesak i Oluja, te se tamo trajno nastanili.

Drugi razlog je činjenica da su upravo institucije RS-a bile ključne u humanitarnoj pomoći koja se u danima i mjesecima nakon potresa slijevala preko SNV-ove humanitarne akcije “Banija je naša kuća” prema potresom pogođenom stanovništvu.

– U drugim motivima SNV se ne prepoznaje, a s drugim razlozima se ne identificira, poručili su.

Premijer Andrej Plenković u srijedu je izjavio kako je Pupovac na proslavi sudjelovao u svojstvu predsjednika SNV-a, a ne kao predstavnik parlamentarne većine.

Upitan može li se kod događaja poput obilježavanja dana RS razdvajati funkcija člana parlamentarne većine i predsjednika SNV-a, Plenković je odgovorio kako bi volio da je “ovakvo graktanje političkih stranaka” nastalo i na “Milanovićevu ljubav prema Miloradu Dodiku”.

Na ponovljenu primjedbu novinara kako se ne može zanemariti činjenica da je Pupovac član parlamentarne većine, odgovorio da to treba pitati Pupovca.

Pupovac danas nije davao izjave, a SNV se pozvao na ovo priopćenje.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama