Putin šizi zbog Švedske i Finske

Objavljeno 29.06.2022 - Vijesti

Putin šizi zbog Švedske i Finske

Rusija smatra da su švedski i finski planovi o pristupanju NATO savezu destabilizacijski potez, rekao je danas zamjenik šefa ruske diplomacije Sergej Rjabkov, u vrijeme kada se dvije države spremaju na ubrzani postupak ostvarivanja članstva u savezu.

“Proširenje Sjevernoatlantskog saveza smatramo isključivo destabilizacijskim čimbenikom u međunarodnim odnosima. Ne povećava sigurnost onih koji ga proširuju, ni onih koji mu se pridružuju, ni drugim državama koje savez doživljavaju kao prijetnju”, rekao je Rjabkov, a citirala ga je ruska novinska agencija Interfax.

Finska i Švedska su u svibnju najavile da će se prijaviti za članstvo u NATO savezu, navodeći rusku invaziju na Ukrajinu kao razlog za napuštanje njihove desetljećima duge neutralne vanjske politike.

Putin je htio spriječiti širenje NATO-a do ruskih granica, postigao je suprotno
Daljnje proširenje NATO-a do ruskih granica upravo je ishod koji je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da želi spriječiti započinjanjem invazije koju naziva “posebnom vojnom operacijom” u Ukrajini 24. veljače.

No, Rusija je slala dvosmislene poruke kada je u pitanju rizik za njenu sigurnost zbog finskog i švedskog ulaska u NATO.

“Što se proširenja tiče, Rusija nema nikakvog problema s tim državama – nikakvog. U tom smislu, ne postoji izravna prijetnja za Rusiju zbog proširenja (NATO-a) na te države”, rekao je Putin u svibnju, no već je svim diplomatima jasno da Putin osim što je ubojica, veliki je i lažac.

Turska, članica saveza, prvotno je prijetila da će blokirati finsko i švedsko pristupanje, navevši kao razlog švedsku podršku za kurdske militante i švedsku zabranu izvoza nekih vrsta oružja u Tursku.

Međutim, Turska je odustala od svojih prigovora glede pristupanja Švedske i Finske savezu u utorak, na početku trodnevnog sumita NATO-a u Madridu.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama