fbpx

Reciklirani Božić na bečki način

Objavljeno 11.12.2013 - Vijesti

Reciklirani Božić na bečki način

Pomalo drugačiji božićni sajam bečke službe za čistoću

 

U Beču se pored mnogobrojnih božićnih sajmova koji su postali magnetom za turiste iz cijelog svijeta trenutno održava i jedan pomalo drugačiji sajam. Riječ je o božićnom sajmu bečke službe za čistoću (MA48) na kojem se prodaju rabljeni božićni ukrasi koje su građani ostavili na nekom od 19 bečkih reciklažnih dvorišta.

Tamo se po iznimno pristupačnim cijenama mogu nabaviti ukrasi za bor, rabljena umjetna božićna drvca, jaslice, posuđe, salvete i stolnjaci s božićnim motiva i sl.

Na ovaj se način grad Beč ujedno svjesno bori s problemom zbrinjavanja glomaznog otpada. U Beču se naime iskoristive stare stvari poput namještaja, elektronskih uređaja, odjeće, knjiga i posuđa odlažu na posebno označena mjesta u reciklažnim dvorištima te se potom po pristupačnim cijenama prodaju na buvljacima poput ovog.

Godišnja količina otpada u Beču se tako smanjuje za čak 720 tona jer od 800 tona stvari koje godišnje završe na odlagalištu s oznakom „Roba za buvljak“ čak 90 % može biti prodano. Svih 19 bečkih reciklažnih dvorišta zaprima stare stvari, a tjedno se prikupi i do 16 tona.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama