Ribarski dan u Baški: iz programa izdvajamo…

Objavljeno 02.08.2022 - IzdvojenoTurizamZabava

Ribarski dan u Baški: iz programa izdvajamo…

Tradicionalno, prvi vikend u kolovozu rezerviran je za tri dana ispunjena zabavom, kulturom, tradicijom, gastronomijom i sportom. Ribarski dan jedna je od najdugovječnijih otočnih manifestacija, koja se u Baški organizira još od davne 1910. godine!

Nakon dvogodišnjeg skromnijeg izdanja, ove godine vraća se u punom sjaju sa bogatim i raznovrsnim programom za djecu i odrasle.
Ljetna pozornica na Staroj rivi ugostit će velika imena hrvatske glazbene scene i osigurati zabavu za pamćenje.

PETAK: Neno Belan & Fiumensa i Trio Marinero
SUBOTA: Daleka obala i grupa Venus
NEDJELJA: Klapa Kampanel

Kako bi u svi mogli uživati u ovom posebnom vikendu, promenadni nastupi klape Zvonimir, Tria Bajs te Tria G-dur kroz petak i subotu osigurat će da se ugođaj ribarske večeri prenese i do udaljenijih ugostiteljskih objekata Baške!

U petak, 5. kolovoza u 20 sat, Ribarski dan tradicionalno otvaramo izložbom u galeriji Zvonimir! Ove godine bašćanskoj publici će se predstaviti riječki fotograf i ribar Ivan Kosić izložbom “Vrijeme môra”, posvećenoj upravo našoj tradicionalnoj manifestaciji!

“… More je vječna tajna, plavi grob. A onaj trenutak u kojem iz mȏra izranjaju tisućama riba pune mreže, a noć se pretvara u zoru mističnu poput mlijeka što prosulo se pod suncem, toplim samo u boji; to je samo fotografija i ništa više, ali jedinstvena i iskrena. Da bi se zabilježio taj trenutak, a to Kosić dobro osjeća i zna (i pojelo štogod, dodao bi galeb), vrijeme mȏra, mora jednom mora stati, barem na kratko, a možda (uz suhu suzu) padne i koja riba i bude dan. Ispočetka.”
– Ivica Nikolac, prof., kustos izložbe

Kako bi se tradicija nastavila i kroz nove generacije, za naše najmlađe organiziran je poseban programu Dječjeg ribarskog dana!

Naši mlađi sudionici u petak će uživati na dječjoj radionici učenja tanca “Tanac pod sopile” u organizaciji KD “Šoto”, radionici izrade cvjetnih vjenčića te demonstraciji ispisivanja imena na glagoljici. U subotu će moći prisustvovati eukativnoj radionici Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka “Riba ribi grize rep”, likovnoj radionici Ingerborg Crnogaj i Gordane Maravić “Kud plovi ovaj brod…“, radionici čvorologije “Mornarske vještine”, prezentaciji i promatranju nebeskih tijela teleskopom, Akademskog astronomskog društva Rijeka “Astronomska večer na rivi” te oslikavanju lica, modeliranju balona i vatrenom show-u, dok ih u nedjelju očekuje radionica “Mala škola ribolova”, u organizaciji RŠD Škrpina!!

Kako bi nedjeljni program bio jednako uzbudljiv, ove godine dio Ribarskoga dana bit će i atraktivno Baška 2 Platforms Swimming Race plivačko natjecanje koje će, u suradnji s Klubom daljinskog plivanja Primorje, okupit sve zaljubljenike u daljinsko plivanje iz Hrvatske i inozemstva!

Program i satnica natjecanja:
16:00 – Prijava natjecatelja ispred Porto Club Baška
17:30 – Demonstracija samospašavaja
17:50 – Upute glavnog suca
18:00 – START utrke GADGETS na 250 m
18:15 – Zajednički START utrka ELITE na 2800 m i CHALENGE na 1000m
19:30 – završetak utrke kada se natjecatelji koji nisu prošli ciljem, smatraju kupačima i nije im dozvoljeno približavanje, niti prolazak ciljem
20:00 – proglašenje pobjednika i After swim party

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama