Rijeka: kandidat za gradonačelnika Davor Štimac uhvaćen u laži!?

Objavljeno 07.04.2021 - IzdvojenoVijesti

Rijeka: kandidat za gradonačelnika Davor Štimac uhvaćen u laži!?

Gradonačelnik Vojko Obersnel odlučio je reagirati na neke od posljednjih izjava nezavisnog kandidata Davora Štimca, a tema rasprave i dalje je poslovanje KBC-a Rijeka dok je upravo aktualni kandidat bio na čelu te ustanove. Obersnel je dokumentirano dokazivao da Štimac laže te da nije dobro poslovao KBCom Rijeka.

Obersnelovo reagiranje prenosimo u cijelosti:

“Za početak, gospodine Štimac, ja ne sudjelujem u predizbornoj utakmici jer ja nisam kandidat, ali sudjelujem u komunikaciji pred javnošću i građanima Rijeke jer sam još uvijek gradonačelnik Rijeke i ne dopuštam da me neutemeljeno prozivate i namećete netočne teze o mojem dosadašnjem radu. Dakle, ako ne očekujete od mene da se uključujem i komentiram Vaše laži, prestanite se baviti sa mnom, lagati o mojem dosadašnjem radu, koncentrirajte se na sebe i predstavite građanima Vaš program. A ako ćete cijelu kampanju kao do sada temeljiti na kritiziranju mene, možete očekivati da ću Vam i nadalje aktivno odgovarati.

A sada Vezano uz Štimčeve najnovije optužbe na moj račun da manipuliram financijskim podacima KBC-a. Budući da gospodin Štimac računa da se nikome ne da otvarati financijska izvješća objavljena na stranicama KBC-a u Zip-datotekama, te da me zbog toga može optužiti da manipuliram tim izvješćima, evo za one kojima se ne da otvarati prilažem – fotografije službenih izvješća KBC-a. Označio sam mjesta na kojima se vrlo precizno vidi koliki je manjak na računu KBC-a na kraju svake godine.

Dakle, ponavljam – kada Togonal u Otvorenom pita Štimca je li bolnica imala manjak, a Štimac kaže – Ne! – i kada Togonal inzistira pa pita za manjak 2018. i 2019., a Štimac opet kaže – Ne! – tada Štimac laže.

Obersnel je izvukao financijsko izvješće KBCa Rijeka i doista dokazao da je KBC u tri godine Štimčeve organizacije poslovao s minusom!

Znači, ne manipuliram financijskim izvješćima KBC-a, nego ih čitam. A manipulira gospodin Štimac kada hladnokrvno laže u emisiji Otvoreno, a sada i na portalu Fiuman, tvrdeći da bolnica za njegova upravljanja nije imala manjak.

Da ste bili tako uspješni kao što tvrdite i radili s viškom onda bi se valjda manjak iz godine u godinu smanjivao a ne povećavao. Dakle: 2017. godine manjak KBC-a je 127,7 milijuna kuna, godine 2018. manjak je 145,4 milijuna kuna, a 2019. godine manjak KBC-a je 180,7 milijuna kuna.

Zanimljivo, niste spomenuli niti činjenicu da su u tom razdoblju rasle i financijske obaveze KBC-a, dakle, nepodmirene obaveze (dospjele i nedospjele) koje su 2016. iznosile 159 milijuna kn, 2017. godine 194 milijuna kuna, 2018. godine 241 milijun kuna, a 2019. godine 320 milijuna kuna.

Pri tome ne treba zaboraviti činjenicu da ste u razdoblju od 2016. do 2019. godine od HZZO-a dobili više od 140 milijuna kuna za sanaciju starih dugova. A dugove ne da niste sanirali, nego ste ih povećali.

Znači, gospodine Štimac kada urlate da je gradski proračun u katastrofalnom stanju i da ga Vi dolazite spasiti s referencom upravljanja KBC-om – onda građani moraju vidjeti tu referencu upravljanja budžetom. Pritom ponavljam, nije katastrofalan problem imati manjak u proračunu pogotovo ako imate jasan plan rješavanja manjka. Katastrofalan problem je kada lažete da manjka nema. Eto to vam nije kvalifikacija za – biti gradonačelnik. Jer u laži su kratke noge, a građani Rijeke nisu glupi. Možda im se ne da otvarati zip-datoteke, ali kad jednom uoče da ih želite nasamariti, uključuje se u njima primorski revolt. Računajte na to.

I za kraj, vidim da se gospodin Štimac ponovo pohvalio da je pokrenuo „dugo sanjani san“ izgradnje nove bolnice na Sušaku. Grad Rijeka za tu je bolnicu KBC-u osigurao zemljište bez plaćanja naknade i oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa za izgradnju, što je iznos od oko 45 milijuna kuna gradskog proračuna. Pa eto, gospodine Štimac, kada galamite o tobože katastrofalnom „manjku u gradskom proračunu“, trebali biste istovremeno biti svjesni da u tom proračunu fali bar 45 milijuna kuna koje KBC-u nismo naplatili za izgradnju bolnice kojom se Vi sada osobno hvalite.

I konačno, s nestrpljenjem očekujem na koji način će se gospodin Štimac pozabaviti „kreativnim računovodstvom“ kojim ja tobože „prikrivam stvarno stanje gradskih financija“.

U kontrolu gradskih financija kroz sve su godine uključena mnoga i različita tijela – od Instituta za javne financije, preko Državne revizije, do Ministarstva financija – dakle malo veće njuške od gospodina Štimca. Njima već i službena dužnost nalaže da reagiraju na ikakve eventualne nepravilnosti. S obzirom da do sad Grad Rijeka nije zaprimio negativne nalaze i s obzirom da smo višestruko nagrađeni za transparentnost rada i transparentnost proračuna, baš me zanima koje nove „kreativne laži“ o stanju gradskog proračuna priprema Štimac-tim”; poručio je Obersnel.

Ukoliko se ova teza Vojka Obersnela pokaže točna, ona će znatno naštetiti kandidaturi Davora Štimca!

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u