fbpx

Rossi Spirit School: vrhunski destilati trebaju vrhunske barmene

Objavljeno 11.12.2025 - Zanimljivosti

Rossi Spirit School: vrhunski destilati trebaju vrhunske barmene

Prvih 12 polaznika nove škole u Bajkinima dobilo diplome. Od sirovine do čaše, priča je koja pomiče granice suvremenog barmenstva

Bajkini, 11. prosinca 2025. – Kada ste posljednji put ušli u kafić ili restoran i shvatili da iza šanka stoji netko tko stvarno zna što radi? Upravo je to cilj nove Rossi Spirit School, prve škole destilata, likera i modernog koktel bar programa, koja je ovih dana u Bajkinima pored Vižinade okupila 12 perspektivnih barmena s područja Primorsko-goranske i Istarske županije.

Polaznici su tijekom dva dana u slikovitom istarskom selu otkrili cjelokupnu priču u proizvodnji destilata – od sirovine do čaše. Terroire i enološki procesi u proizvodnji vina, tehnologija destilacije i detalji koji čine razliku između prosječnog i vrhunskog pića, dio su programa ove iznimno važne edukacije za HoReCa sektor u vinariji i destileriji poznate istarske obitelji koja se već pet generacija bavi ovim poslom.

Suvremena znanja i lokalna priča

Vođene degustacije važan su i najatraktivniji dio programa Rossi Spirit School. Teranino Rossi, Epulon Pelinkovac, Limoncello di Rossi, Amaro Istriano, Malvazija Istarska, Muškat Žuti, Erba Luigia, Šovran X.O.… lista je duga, a analiza svakog destilata i vina otkriva nove nijanse, mirise i arome koje dijele uspješne barmene od prosječnih.

Praktični dio podrazumijeva suvremene tehnike miksologije. Sour varijante, spritz interpretacije, coffee kokteli, zimski aromatični signature recepti – sve uz domaće sastojke i fokus na karakter istarskog terroira.

Polaznici su dobili priliku testirati, miješati, balansirati i – ono najvažnije – razumjeti kako Rossi proizvodi funkcioniraju u stvarnom barskom okruženju.

Predavači koji žive ono što predaju

Školu je vodila zvučna ekipa. U tehnologiju destilacije, selekciju sirovina i pristup stvaranju vrhunskih rakija i destilata, polaznike je uveo master destiler Luka Rossi, aktualni predsjednik Vinistre, te uz braću Marka i Filipa, vlasnik vinarije i destilerije Rossi.

Glavni enolog Marko Rossi, govorio je o vinima, terroiru i enološkim procesima na kojima se temelje brojni Rossi proizvodi, dok je hospitality i marketing manager Filip Rossi pričao o kulturi brenda, prezentaciji proizvoda i važnosti doživljaja u ugostiteljstvu.

Direktor prodaje Matija Maričić, predstavio je strateški pristup prodaji i pozicioniranje brenda na tržištu, a brend ambasador i voditelj projekta Rossi Spirit School Filip Sarilar, vodio je praktične radionice miksologije i degustaciju rakija i likera.

Barska zajednica dobila je svoju školu

„Rossi Spirit School nova je platforma za barmene koji žele rasti, povezivati se, dijeliti znanje i stvarati modernu barsku kulturu temeljenu na hrvatskim destilatima i vinima. Škola potiče samopouzdanje i kreativnost, ali i razumijevanje proizvoda koje barmeni svakodnevno koriste na primjeru Rossi destilata i vina“, istaknuo je Luka Rossi, dodijelivši prvim polaznicima zaslužene diplome.

Dvodnevna radionica u Bajkinima još je jednom pokazala koliko kvalitetna edukacija može promijeniti pristup poslu. Ako je suditi po reakcijama polaznika – Rossi Spirit School postaje mjesto koje će u barskom svijetu educirati brojne polaznike.

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama