fbpx

Ruska pošiljka plina Njemačkoj narasla usprkos Lukašenkovim prijetnjama

Objavljeno 15.11.2021 - IzdvojenoVijesti

Ruska pošiljka plina Njemačkoj narasla usprkos Lukašenkovim prijetnjama

Ruske pošiljke plina do Njemačke kroz ključni plinovod u ponedjeljak su narasle, što je znak da bjeloruski predsjednik nije ispunio svoju prijetnju o zaustavljanju pošiljki prema Europskoj uniji uoči dolaska zime.

Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko prošli je tjedan zaprijetio da će obustavom tranzita plina iz Rusije preko svoje države uzvratiti na sve nove sankcije EU-a protiv Minska kojima Bruxelles prijeti zbog migrantske krize na poljsko-bjeloruskoj granici.

Rusija u velikim količinama opskrbljuje Europu plinom putem plinovoda Yamal Europa, u vlasništvu ruskog plinskog diva Gazproma, koji prolazi Bjelorusijom. Ruski predsjednik Vladimir Putin preko vikenda je rekao da se Lukašenko nije konzultirao s njim prije nego što je objavio tu prijetnju te da bi zaustavljanje dotoka moglo ugroziti odnos između Moskve i Minska.

U ponedjeljak je telefonskim putem s Lukašenkom razgovarala njemačka kancelarka Angela Merkel. Rzagovor je trajao oko 50 minuta, a čelnici su, po izvještajinma bjeloruskih medija, razagovarali o mogranstkoj krizi na granici s bjeloruskoj-poljskoj granici i osiguravanju humanitarne pomoći azilnatima.

Cijene plina u Europi u ponedjeljak poslijepodne su narasle za 8.8 posto, na 81.60 eura po megavatsatu.

Gazprom je prošli tjedan počeo puniti europske zalihe s plinom koji dolazi većinom preko Bjelorusije i Ukrajine. Dotok plina u njemačkoj mjerno-regulacijskoj stanici Mallnow, smještenoj u blizini poljske granice i na plinovodu Yamal Europa, u ponedjeljak je na višim razinama nego tijekom vikenda.

Rusija je objavila da veće količine plina mogu stizati u Europu kad Njemačka odobri sporni plinovod Sjeverni tok 2 čijoj su se izgradnji protivile SAD, Poljska i druge zapadne države.

Taj plinovod zaobilazi tranzitne zemlje poput Ukrajine koja ga smatra geopolitičkim oružjem.

Kremlj je u ponedjeljak objavio da Lukašenkova prijetnja o zaustavljanju pošiljki plina ne bi rezultirala preusmjeravanjem na Sjeverni tok 2, jednom kad on krene s radom.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama