Ruski referendum na Kijevu priznati će samo Srbija

Objavljeno 16.03.2014 - Vijesti

Ruski referendum na Kijevu priznati će samo Srbija

Ruski referendum na Kijevu priznati će samo Srbija.

Da srbijanska diplomacija već godinama srlja kao “guska u magli” svima je znano. Diplomacija i politika ove države već dvadeset tri godine je na krivoj strani.U najnovijem slučaju, gdje je Rusija okupirala dijelove Ukrajine pa potom pokušava izvesti nekakav smiješni referendum kojem bi legalizirala okupaciju, svima na svijetu je jasno da Rusija radi loše. Svima osim Srbima. Njima je baš to super. Naime, isti su plan imali i oni u devedesetima sa hrvatskim okupiranim područjima, i onima u BiH.
Srbi nisu uspjeli jer su s druge strane imali dobro organiziranu Hrvatsku koja je kao pravi PR div, otkrila srbijansku zločinačku ideju i nastojala o svemu izvjestiti međunarodnu zajednicu.

Rusi su u svemu podržavali Srbe u devedesetima, dok se Srbijanci nisu zaletjeli i nepromišljenom politikom podržali ruske generale koji su željeli izvršiti vojni puč..Tada se službena Rusija odlučuje za okretanje leđa Srbiji, i NATO je kaznio Srbiju desetomjesečnim bombardiranjem.

Danas nova situacija, KRIM!
NA UKRAJINSKOM poluotoku Krimu, u kojem živi većinom rusko stanovništvo, održan je referendum o pripojenju Rusiji. Pravo glasa imalo je 1,8 milijuna birača, a na birališta je izašlo oko 80 posto građana s pravom glasa.

Prema izlaznim anketama koje su objavile ruske novinske agencije, prenosi BBC, čak 93 posto birača na Krimu glasalo je za pripojenje Rusiji.

“93 posto stanovnika Krima izjasnilo se za pripojenje Rusiji, a sedam posto za autonomni status Krima u okviru Ukrajine”, pokazuju i preliminarni rezultati što su ih objavile separatističke vlasti Krima.

Separatistički predsjednik krimske vlade Sergej Aksjonov odmah je pozdravio “povijesnu” odluku. “Hvala svima koji su sudjelovali na referendumu i odlučili. Danas smo donijeli jako važnu odluku koja će ući u povijest”, napisao je Aksjonov na društvenoj mreži Twitter.

Pitanja na referendumu su glasila:

– Jeste li za uključivanje Krima u Rusku Federaciju kao federalnog subjetka?
– Jeste li za obnovu krimskog ustava iz 1992. i statusa Krima kao dijela Ukrajine?

Ustav koji je ukinut nakon raspada SSSR-a, Krimu daje neovisnost unutar Ukrajine uz pravo da sam odredi svoj put i odnose s kim god to želi pa uključujući i Rusiju.

Na Krimu 60 posto Rusa

Na Krimu živi oko 60 posto etničkih Rusa za koje nova ukrajinska vlada predstavlja radikalne ukrajinske nacionaliste. Stanovnici  u velikom su se broju u nedjelju odazvali referendumu o pripojenju Rusiji i pokazali svoju privrženost Rusiji.

Samo su pripadnici ukrajinske i tatarske manjine, njih 37 posto pozvali na bojkot. Zadnji je poziv na bojkot stanovnicima Krima u noći na nedjelju uputio privremeni ukrajinski predsjednik Oleksander Turčinov. On je osudio “pseudo-referendum što ga je organizirala marionetska krimska pseudo-vlast pod kontrolom ruskih trupa” te kazao kako njegovi rezultati “ni u kojemu slučaju neće biti odraz stvarnih osjećaja stanovnika Krima”.

Slavlje je počelo i prije prvih rezultata. U Sevastopolju su ruske zastave još tijekom jutra preplavile ulice, a u Simferopolju na jednoj zgradi istaknut je natpis “Mi smo u Rusiji”.
I dok Srbi priznaju referendum, EU, USA i NATO ne žele priznati odvajanje Krima od Ukrajine.

 

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama