Ruski snovi u bečkoj Albertini

Objavljeno 07.11.2013 - Kultura

Ruski snovi u bečkoj Albertini

Izložba pod nazivom Dreaming Russia koja se trenutačno može posjetiti u bečkoj Albertini nudi jedinstven uvid u rusku umjetnost sadašnjice. Mnogi od umjetnika, čiji su radovi obuhvaćeni izložbom, se po prvi puta mogu vidjeti u Austriji, ali i Europi, iako su u Rusiji jako poznati i uspješni. Suvremena je ruska umjetnost naime u Europi još uvijek slabo poznat fenomen, a ruska se umjetnost već tradicionalno poistovjećuje s njezinom avangardom.

Izložba je ostvarena u suradnji ruskom s Gazprom bankom, iz čije zbirke su radovi i preuzeti, a njihov raspon seže od slikarstva i fotografije, preko prostornih instalacija i performansa sve do skulptura.

Ono što je zajedničko svim ovim raznolikim umjetničkim pozicijama je strogi formalizam koji svakom pojedinačnom elementu konstruktivno dodjeljuje precizno mjesto. Riječ je o stvaralačkom principu koji je ukorijenjen u početnoj fazu ruske avangarde, koju su Staljin i njegova doktrina socijalističkog realizma mogli samo prekinuti, no ne i zatrti te koji mlada generacija ruskih umjetnika i danas preuzima u svom radu.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama