SAMOSTALNA IZLOŽBA ANE VIVODE: INTERAKCIJE

Objavljeno 22.04.2017 - KulturaVijesti

SAMOSTALNA IZLOŽBA ANE VIVODE: INTERAKCIJE

U srijedu, 26. travnja 2017. g. u 19 sati u Galeriji Fritzi u Malom Lošinju otvorit će se samostalna izložba Ane Vivode pod nazivom Interakcije.

Na izložbi će biti izložene grafike i knjige umjetnika nastale od 2011. g. do danas. Ana Vivoda u svojem se opusu bavi istraživanjem odnosa između umjetnika i umjetničkog djela. U kolikoj je mjeri umjetničko djelo rezultat umjetničine imaginacije, a koliko na umjetnicu utječu vanjske okolnosti? Može li poruka posredovana umjetničkim djelom netaknuta stići do primatelja ili ju promatrač nužno preoblikuje u skladu sa svojim očekivanjima i shvaćanjima? Anina djela nisu konačna, ona su podloga za nova proučavanja. Radovi s nakupinama prijašnjih umjetničinih nadahnuća zadobivaju drugačija značenja, manifestiraju se u “novom” umjetničkom djelu. Stvarnost nije objektivna, sastoji se od bezbroj vanjskih podražaja i neizmjerno mnogo unutrašnjih pobuda. Središnje mjesto na izložbi ima grafička instalacija Interakcije. Instalacija je otvorena, nedovršiva, stalno primjenjiva mreža odnosa u promjenjivoj ravnoteži. Za Anu Vivodu preoblikovati vlastito umjetničko djelo znači zapravo nastaviti živjeti, neprestano (se) obnavljati. U tom samoobnavljajućem procesu nema mjesta egoizmu, umjetnica tka sebe u djelo iz kojeg će nastati nova vrijednost.

Ana Vivoda, (Rijeka, 1979.) diplomirala je na Odsjeku za likovne umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Završila je poslijediplomski studij (Project Studies) na Royal University College of Fine Arts u Stockholmu u Švedskoj. Doktorirala je na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 2013. Radila je na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, Učiteljskom fakultetu u Rijeci, Odjelu u Gospiću, a od 2011. godine docent je na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb. Priredila je šest samostalnih izložbi grafike i crteža (u Rijeci, Madridu, Zagrebu, Puli). Sudjelovala je na tridesetak kolektivnih izložbi u Hrvatskoj te na više od stotinu međunarodnih izložbi grafike, crteža i umjetničke knjige u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je pet nacionalnih i deset međunarodnih nagrada i priznanja za umjetnički rad.

Izložba će biti otvorena do 27. svibnja 2017. g. Radno vrijeme Galerije Fritzi je od utorka do petka od 10 do 13 te od 18 do 20, a subotom od 10 do 13 sati (ponedjeljkom i nedjeljom zatvoreno).

http://www.muzej.losinj.hr

 

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama