SDP izgubio većinu u skupštini PGŽa!

Objavljeno 08.07.2021 - IzdvojenoVijesti

SDP izgubio većinu u skupštini PGŽa!

Sa svega 17 vijećnika od ukupno 41 SDP je i službeno izgubio većinu u skupštini PGŽa i to po prvi put od osamostaljenja Hrvatske.

Nakon mučnih govora razočaranih predstavnika SDPa, PGSa i IDSa Marko Boras Mandić iz Unije Kvarnera u četvrtak je većinom glasova izabran za predsjednika Primorsko-goranske županijske skupštine, dok je za potpredsjednika izabran Ivan Jakšić iz HDZ-a.

Za Borasa Mandića glasala su 22 vijećnika – petero vijećnika Akcije mladih i Unije Kvarnera, dvoje iz Mosta, 12 vijećnika HDZ-a i troje s liste Ive Rinčić. Protiv je bilo osam, a suzdržanih jedanaest vijećnika.

Za potpredsjednika Skupštine Ivana Jakšića glasala su također 22 vijećnika, suzdržanih je bilo 19, a nitko nije bio protiv tog prijedloga.

Od novog predsjednika skupštine PGŽa dobili smo tekst slijedećeg sadržaja:

Obavještavamo Vas da je uspostavljena platforma suradnje stranaka koje su dobile većinsko povjerenje građana PGŽ. Radi se o sljedećim strankama: Akcija mladih, HDZ, Unija Kvarnera, MOST, a konstituiranje županijske skupštine s predsjednikom iz redova platforme ove suradnje podržala je i Nezavisna lista Ive Rinčić kako su prethodno i najavili. Platforma namjerava djelovati kao partner i kao korektiv izvršnoj vlasti, a takav odnos njegovat će i prema državnoj vlasti, a sve u cilju da Kvarner i Gorski kotar postanu najrazvijeniji krajevi u Republici Hrvatskoj. Ova suradnja ima sljedeće zajedničke ciljeve:

1. Realizacija programa s kojima su stranke platforme dobile većinsko povjerenje građana PGŽ
2. Promoviranje županijske skupštine kao istinskog središta političkih aktivnosti u Primorsko-goranskoj županiji i vraćanje otvorenosti, dijaloga i parlamentarne demokracije u tu instituciju.
3. Otvorenost svim idejama, projektima i inicijativama koji imaju za cilj razvoj Kvarnera i Gorskog kotara bez obzira od kojih stranaka ili pojedinaca dolaze.

Članice platforme su se usuglasile da mandat predsjednika županijske skupštine prve dvije godine obnaša predstavnik iz Unije Kvarnera/Akcije mladih.

Sukladno dogovoru Akcije mladih/Unije Kvarnera i Mosta druge dvije godine funkciju predsjedavajućeg obnašat će predstavnik MOSTa.

Kandidat MOSTa za dvije godine trebao bi biti riječki novinar i poduzetnik Leo Pavela!

Župan Zlatko Komadina čestitao je vijećnicima na uspješnom konstituiranju rekavši: „Trebalo je vrijeme da ovaj brod zaplovi, sada su cime odbačene, a kako će ploviti vidjet ćemo u narednom razdoblju. Svjedočili smo danas da je evidentno stvorena desna koalicija predvođena HDZ-om, a program na tu temu nisam vidio. Jedino što sam danas čuo s ove govornice je da ste htjeli biti protiv mene kao izabranog župana. No, da su birači htjeli desnu vlast u Županiji birali bi mog protukandidata iz redova HDZ-a i zato mislim da je ovo izdaja i prevara birača“, rekao je župan Komadina.

Obratio se i novoizabranom predsjedniku Županijske skupštine te mu rekao kako je cijeli njegov kurikulum kojeg je sam priložio u kandidaturi ostvaren u koaliciji sa SDP-om. „A osam godina mandata bio si zamjenik župana i to na moj osobni prijedlog, na izborima na kojima su građani mene birali za župana. Ovo je prvi put da vidim da je netko tko je bio na vlasti kao dio lijeve koalicije sada zaokrenuo u desnu stranu“, konstatirao je župan. Dodao je kako je na njemu kao izvršnoj vlasti da predlaže programe i projekte, a na Skupštini da o njima odlučuje.

Predsjednik ŽS Marko Boras Mandić je replicirao da su upravo birači izabrali ovaj sastav Županijske skupštine: “Budući da na prvoj sjednici SDP-ova koalicija nije uspjela dobiti većinu kod izbora predsjednika Skupštine, stvorena je programska suradnja više političkih grupacija, a u cilju konstituiranja i početka rada Skupštine. Naravno da samo predsjedanje skupštine ne prejudicira apsolutnu suradnju s nikim, nego je imperativ da se mora surađivat prvenstveno s izvršnom vlasti i da se mora pokušati u Županijsku skupštinu vratiti sve ono što je bilo dobro i do sada, a to je sloboda govora, konstruktivne rasprave i uvažavanje različitog mišljenja“, rekao je Marko Boras Mandić te za tjedan dana zakazao nastavak zasjedanja.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama