fbpx

Seksualno zadovoljstvo važan je dio mentalnog zdravlja

Objavljeno 09.10.2022 - Ona&On

Seksualno zadovoljstvo važan je dio mentalnog zdravlja

Dokazano je da seks, masturbacija i orgazam imaju pozitivne učinke na naše mentalno zdravlje. Kao prvo, zadovoljavajući seksualni život povezan je s boljim psihičkim zdravljem. To je utvrđeno u mnogim istraživanjima različitih dobnih skupina i zemalja. Primjerice, jedno je istraživanje pokazalo da je u stabilnim vezama manja vjerojatnost od razvoja depresije i tjeskobe. U drugom istraživanju , seksualno zadovoljstvo bilo je povezano s pozitivnim mentalnim zdravljem kod parova svih dobnih skupina. “Doista, nema sumnje da je seksualno zadovoljstvo važan dio cjelokupnog zdravlja”, rekla je dr. Laurie Mintz u sklopu Svjetskog dana mentalnog zdravlja koji se obilježava 10. listopada.

Nadalje, istraživanja pokazuju da masturbacija, odnosno užitak izazvan masturbacijom i orgazmom, pokreće oslobađanje hormona koji nas čine sretnijim. Zbog tih hormona se osjećamo zadovoljnije, smirenije i opuštenije, a mogu pomoći i u smanjenju razine stresa i depresije. Također, mogu poboljšati kvalitetu sna, pa čak i smanjiti razinu boli, čime poboljšavamo naše cjelokupno zdravlje. Učenje o tome kako se zadovoljiti također može osnažiti i poboljšati sliku o vlastitom tijelu. Dodatno, što se odnosi na žene – masturbacija je ključan dio seksualne terapije kada je problem postizanje orgazma. Kada postignemo orgazam masturbacijom, ono može dovesti do povećanja osjećaja seksualnog osnaživanja. Dr. sc. Mintz dodaje: “Ukratko, unatoč dugogodišnjim kulturološkim mitovima i tabuima, masturbacija je dobra za fizičko i mentalno zdravlje.”

Jedino na što je ovdje važno upozoriti jest činjenica da neki ljudi, posebno oni kojima je njihova obitelj ili vjera tumačila da je masturbacija grijeh, osjećaju puno srama i krivnje zbog masturbacije. Osim toga, mali broj pojedinaca postaje ovisan o masturbaciji, što može biti razlog za zabrinutost. Dr.Mintz pojašnjava: “Unatoč tome, općenito gledajući, za većinu ljudi masturbacija je JAKO zdrava. Seksualni terapeuti to nazivaju “ljubav prema sebi” i s razlogom se reklamira kao oblik brige o sebi!”

Zaključno, ugodna i zadovoljavajuća seksualna aktivnost s partnerom ima iste učinke kao što je prethodno opisano o orgazmu koji je izazvan masturbacijom (npr. opuštanje, mir i sreća). Također može dovesti do jače povezanosti s partnerom. Ipak se zove ‘’vođenje ljubavi’’ s razlogom! Iako iza toga stoje kvalitetna veza i dobar seks, pomaže i oslobađanje oksitocina, hormona sreće, kojeg se često naziva i ‘’hormon ljubavi’’ jer osnažuje povezanost i bliskost.

Jesmo li skloniji neobaveznim seksualnim odnosima ako imamo slabije mentalno zdravlje?

Ovo je vrlo složeno pitanje. Iako nema čvrstih dokaza da se osobe slabijeg mentalnog zdravlja upuštaju u ležerniji seks, postoje neki proturječni dokazi o tome kako neobavezni seks utječe na naše mentalno zdravlje. Postoje neke razlike između žena i muškaraca u njihovim emocionalnim reakcijama na povremeni neobavezni seks. U usporedbi s muškarcima, žene općenito osjećaju više krivnje i emocionalnog stresa nakon seksa, vjerojatno zbog dugotrajnih dvostrukih standarda u seksu. Također je vjerojatnije da će reći da žele da njihov odnos preraste u ozbiljnu vezu. Na kraju, nemojmo zaboraviti da žene tijekom seksa doživljavaju strašnije stvari nego muškarci, uključujući gušenje (bez prethodnog razgovora ili pristanka), i još gore, seksualni kontakt koji može prerasti u agresiju. “Unatoč svemu ovome, važno je da ne zanemarimo istraživanja koja pokazuju da se mnoge žene i muškarci osjećaju osnaženo, uzbuđeno, sretno i “drago im je što su to učinili” nakon neobaveznog seksualnog odnosa”, naglašava dr. Mintz.

Učinci depresije i anksioznosti na seksualni život

Kad je osoba depresivna, manja je vjerojatnost da će željeti seks. Uostalom, depresija uključuje nedostatak interesa za aktivnosti koje su prije bile ugodne – a seks je jedna od njih. Isto vrijedi i za anksioznost: kad smo tjeskobni, možda nećemo željeti seks, ili ako želimo, možda nećemo moći isključiti svoj um, što rezultira lošim seksom. Naravno, u svakom pravilu postoji iznimka – nekima seks može smanjiti tjeskobu, osobito ako nije intenzivan ili iscrpljujuć.

Uloga seksualne terapije

“Seksualna terapija može pomoći u ublažavanju seksualnih poteškoća i problema, a budući da seksualno zadovoljstvo dovodi do boljeg zdravlja, seksualna terapija će poboljšati opću dobrobit i mentalno zdravlje”, zaključuje dr. Mintz.

Da ponovimo, seksualno zdravlje važan je, ali često zanemaren aspekt cjelokupnog zdravlja. “Seksualno zdravlje ključno je za cjelokupno zdravlje i dobrobit pojedinaca, parova i obitelji”, navodi Svjetska zdravstvena organizacija. LELO tu nema ništa za dodati.

Autor: Laura Rudak

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama