Šimun Matišić na prvom Jazz.hr koncertu u Tvornici kulture u novoj godini predstavlja dva albuma!

Objavljeno 12.01.2022 - Zabava

Šimun Matišić na prvom Jazz.hr koncertu u Tvornici kulture u novoj godini predstavlja dva albuma!

Nakon sjajnog izdanja festivala protekle jeseni, Jazz.hr je najavio niz novih koncerata! Prvi će biti održan 19. siječnja 2022. u zagrebačkoj Tvornici kulture s početkom u 19:30 sati, a na ovom nastupu hvaljeni domaći vibrafonist i skladatelj Šimun Matišić predstavit će čak dva svoja albuma. Oba albuma izvest će sastav Šimun Matišić Sextet.

Šimun Matišić mladi je vibrafonist i skladatelj rođen u Zagrebu. Prvi je nastupio s četiri godine kada je svirao bubnjeve u kvartetu Branka Kralja. Udaraljke započinje učiti kod profesora Božidara Rebića, a nastavlja kod prof. Tomija Spasevskog i prof. Gorana Goršea, a uz to još uči svirati i klavir. Maturira udaraljke i glazbenu teoriju na “GU Elly Bašić” 2014. godine.
Svoj prvi album pod nazivom “Jazz Nocturno” izdaje već s 14 godina, a nakon toga nastavlja put kroz brojne suradnje te samostalne projekte. U svojoj karijeri osvojio je niz nagrada među kojima su “Judita” na 57. Splitskom ljetu (2011.), Porin za najbolju izvedbu jazz skladbe (2016.) te za najbolju jazz skladbu na svom prvom autorskom albumu “Invocation”, tri nagrade “Status” koje dodjeljuje HGU te nagradu Grada Čakovca “Josip Štolcer Slavenski” za skladbu Šlomlek Maryam, za sopran, dva sopran saksofona i ansambl, koja je izvedena u sklopu sezone Cantus Ansambla 2020. godine. Skladao je glazbu za kazališne predstave, član je ansambla „Harlequin Art Collective“, koji se trenutno bavi djelima Oliviera Messiaena i J.S.Bacha, te je kao bubnjar i vibrafonist sudjelovao u snimanju albuma “Wes Meets Trane” Saše Nestorovića te “CRTA” Ivana Kapeca. Trenutačno je student pete godine udaraljki te četvrte godine klasične kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Dva albuma, čije ćete koncertne promocije imati priliku čuti 19. siječnja, su “Invocation” i “Tribute to B.P”. “Invocation” je Matišićev prvi autorski album na kojem je udružio snage s Matijom Dedićem na klaviru, Zvonimirom Šestakom na kontrabasu, Davorom Križićem na trubi, Mariom Bočićem na saksofonu te Krunoslavom Levačićem na bubnjevima, dok je “Tribute to B.P” album za koji on sam kaže da je nastao iz potrebe da oda počast svom najvećem učitelju – Bošku Petroviću. Počast velikom učitelju brojnih današnjih hrvatskih jazz glazbenika se na ovom albumu osjeti kroz sve kompozicije, s tim da se Matišić poigrao s Boškovim skladbama te je na taj način dao vlastiti pečat kompletnom zvuku.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama