Škoro podnosi mističnu ostavku, nešto poput Sanadera!

Objavljeno 21.07.2021 - IzdvojenoVijesti

Škoro podnosi mističnu ostavku, nešto poput Sanadera!

U političkim krugovima ne prestaju reakcije na iznenadnu ostavku Miroslav Škore na mjesto predsjednika Domovinskog pokreta. Njegova sestra smatra da je riječ o emotivnoj i prenagljenoj odluci. Najvažnije je, kaže, da se što prije sastanu stranačka tijela.

Škorina odluka iznenadila je sve, pa i njegovu sestru. Ona poziva na hitno sazivanje stranačkih tijela, kako bi se zaustavila nagađanja o razlozima odlaska.

– Da je predsjednik stranke bio ucijenjen, da je on bio pod pritiscima, da je sve to skupa iznuđeno. To se mora prekinuti, a to se može samo na službenim tijelima stranke, istaknula je saborska zastupnica Domovinskog pokreta Vesna Vučemilović.

A očekuje i nove ostavke.

Očekujem da gospodin Radić, isto kao što je napravio i Žepina podnese ostavku na mjesto političkog tajnika.

No Mario Radić, v.d. predsjednika Domovinskog pokreta, to neće učiniti jer, tvrdi, priprema stranku za unutarstranačke izbore, pa odgovara:

– Razumijem i Vesnu Vučemilović koja teško prihvaća neopozivu ostavku svoga brata, Miroslava Škore. Napominjem da su zahtjevi gospođe Vučemilović koje smo mogli čuti u nekoliko zadnjih javnih istupa pomalo ishitreni, no, vjerujemo, ipak – dobronamjerni.

Iako stranku sada vodi čovjek koji nema ambicija biti predsjednik, stranački kolege uvjeravaju da ovo nije njihov kraj.

– Mislim da će se stvari brzo smiriti i da će Domovinski pokret na najuredniji demokratski način izabrati novo vodstvo, smatra saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stephen Nikola Bartulica.

Ne smeta im ni što Škoro ostaje potpredsjednik Sabora.

– Vrhunski obavlja dužnost potpredsjednika Sabora i ne vidim ni jedan razlog da bi on trebao napusititi to mjesto, rekao je saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić Ćipe.

Analitičar o Škorinoj ostavci

Njegov odlazak nije iznenadio političkog analitičara dr. sc. Peru Maldinija, koji smatra da je to, među ostalim, posljedica loših izbornih rezultata, ali i interesa koji nisu nužno politički.

– Donekle iznenađenje. Ali nakon tri poraza u tri ciklusa izbora, nije bilo sasvim za ne očekivati. Predstoji vrijeme od tri godine upornog rada koje bi trebalo konsolidirati tu stranku, to je sustavan rad u razdobolju u kojem se ne mogu očekivati bolji rezultati od onih koji su postignuti. Očigledno da Škoro nije sklon sustavnom radu takve vrste i da je odlučio ako prođe – dobro, a nije prošlo kako su željeli na način da su kao članovi eventualne vladajući većine mogli uvjetovati poteze i u tom smislu smatra da to nije vrijedno njegovog angažmana. Čini mi se to malo i egoističnim jer politički rad ne može biti od danas do sutra, to je nešto dugoročno čemu treba biti posvećen.

– Domovinski pokret je jedna heterogena struktura u kojoj ima ideološki različitih, iako se oni žele pozicionirati kao krajnja desnica. U stranci postoje izraziti interesi koji nisu nužno politički, već su vjerojatno poslovni ili vezani uz poslovne interese koji su također računali mogućim političkim putem preko te platforme doći no nekih koncesija. E sad očigledno da je to izostalo i vrlo moguće da je sukob uzrok ovom demisioniranju gospodina Škore, ističe.

– Čini se da je to usud svih trećih opcija unazad 15 godina koje su nastale iz nezadovoljstva mainstream političkim opcijama. Građani gotovo mesijanski očekuju da će treća opcija dati nešto bolje. Pokazalo se dosad da to nije baš moguće, jer dolazi do disolucije na ovakav ili na sličan način ili nakon izbornih neuspjeha. Jedina iznimka je vjerojatno Možemo u Zagrebu je dobivši vlast u Zagrebu imaju šansu da pokažu jesu li sposobni svoje politike artikulirati u kontekstu institucija i na pozicijama vlasti. Većina drugih to nije imala priliku što je pokazal da su kratka daha i da nemaju dovoljno energije, zaključuje Maldini.

Plenković: Ako se umorio, neka se odmori

Slučaj je komentirao i premijer Andrej Plenković.

– Ako je neki osobni problem, jer on je tamo koliko sam vidio u novinama napisao da je to iz osobnih razloga, ja se nadam da će ga riješiti, ako je slučajno zdravstveni, ja mu želim zdravlja. Ako se umorio, neka se odmori, poručio je.

Inače, Škoro se u politiku vratio prije dvije godine kada je krenuo u utrku za Pantovčak. Milanović i Grabar-Kitarović ostavljaju ga u prvom krugu.

Ali on ne odustaje, osniva stranku.

I pokušava postati premijer. No HDZ formira većinu bez njega.

Ove godine, nadao se fotelji gradonačelnika Zagreba. Ni to mu ne polazi za rukom.

Ostavka nije i konačan odlazak iz politike – Miroslav Škoro ostaje u Saboru.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u