Koji lički sir je EU zaštitila???

Objavljeno 17.01.2022 - Gospodarstvo

Koji lički sir je EU zaštitila???

Uz ličku janjetinu i krumpir još je jedan proizvod iz Like dobio europsku zaštitu – sir škripavac. To je već 32. hrvatski proizvod s europskom markicom, a ličkim bi sirarima trebao osigurati bolji plasman na tržište i veću cijenu. Osmeročlana obitelj Kolačević nada se da će tu priliku i iskoristiti.

Lički sir škripavac
Tek je nekoliko naseljenih kuća u Kalinovači podno Velebita, a samo u jednoj šestero djece. Upravo na tom gospodarstvu radi se najbolji škripavac u Lici. Martina i Nikola Kolačević, oboje agronomi – deset godina stvaraju sir kojem se vraćaju vjerni kupci iz Gospića i iz cijele Hrvatske.

– Škripavac je definitivno top, to je nama najprodavaniji sir i njega radimo. Sigurno 80 posto od svega što radimo bude škripavac, kaže Martina. A da bi sir škripao pod zubima, moraju se poštovati određena pravila u proizvodnji.

– Na način da se gruš nakon rezanja dogrijava na više temperature, preko 41 stupanj. Sve to skupa rezultira gumenastom strukturom i škripavošću dok se jede, objašnjava Nikola.

Da bi dobili oznaku ličkog škripavca proizvođači se moraju prijaviti za certifikat. Ivana Starčević, voditeljica LAG-a Like, kazala je kako postoji točan plan kontrole prema kojem svaki proizvođač treba postupati. Tim procesom zaštićena je specifikacija ličkog škripavca.

Tako se škripavac u Lici svrstao uz bok janjetini i krumpiru s eurposkom markicom geografskog podrijetla i samim time trebao bi si na tržištu osigurati bolju cijenu. Nada Murgić, tajnica Udruge malih sirara Lički škripavac, smatra da takav sir, koji iza sebe ima garanciju kvalitete i porijekla – mora biti i bolje plaćen.

Proces dobivanja eurposke markice, koji su pokrenuli lički LAG i mali sirari uz Ministarstvo poljoprivrede, trajao je šest godina. To će ozbiljni proizvođači, poput Kolačevića, od sada vrlo rado istaknuti na svojim vrhunskim proizvodima.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama