fbpx

Slijedećih 30 dana nema podizanja cijena goriva, a onda?

Objavljeno 15.10.2021 - Gospodarstvo

Slijedećih 30 dana nema podizanja cijena goriva, a onda?

Nakon što je prije dva dana gorivo opet poskupjelo i dosegnulo najviše cijene u povijesti, Vlada je odlučila reagirati i stabilizirati ih na rok od 30 dana. Maksimalna cijena litre benzina ograničava se na 11,10 kuna, a dizela na 11 kuna. Iz Vlade ističu da će u idućem razdoblju kontinuirano analizirati stanje i trendove na svjetskom tržištu te, prema potrebi, dodatno reagirati.

Cijena goriva na tržištu može rasti, ali na benzinskim crpkama u Hrvatskoj – ne. Od subote litra benzina najviše može iznositi 11 kuna i 10 lipa, a dizela 11 kuna. Uredba je to koju je danas prihvatila Vlada.

– Ovo je agilan pristup rješavanju ove situacije s porastom cijena nafte na globalnom tržištu, na mediteranskom tržištu, koji je uzrokovao porast cijena za naše građane za naše gospodarstvo, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Smanjenju cijena u najvećoj mjeri podliježu distributeri, a manjim dijelom državni proračun. O odluci se oglasio jedan od najvećih distrubutera nafte u Hrvatskoj.

– INA će u potpunosti poštivati odluku Vlade. U međuvremenu, ispitujemo sve posljedice na poslovanje koje ova Uredba Vlade nosi sa sobom, priopćeno je iz kompanije.

Da to ne bi trebao biti velik udarac za njihov džep, smatra ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

– Ako je potrebno možemo se referirati na 2018. godinu. Tada su cijene na mediteranskom tržištu bile par posto veće od ovih sadašnjih, a cijena eurodizela bila je točno za kunu niža u odnosu na ove do zadnjeg utorka, rekao je Ćorić.

Na Vladinu odluku u Saboru je reagirala oporba. Iz Mosta smatraju da trošarine i PDV ipak treba rezati.

– Konkretno na 300 kuna ulivenog goriva Vlada sebi uzme negdje oko 180 kuna trošarina i PDV-a. Dakle rezati trošarine odmah za 50% i sve će biti u redu, rekao je Ante Kujundžić, Klub zastupnika Mosta.

U SDP-u ovaj potez Vlade nazivaju političkom odlukom.

– U stilu Putina, hajdemo administrativno nešto zabraniti, i hajdemo prebaciti temu, fokus javnosti s presude Vrhovnog suda na nešto o ćemu će se danas pisati, smatra Siniša Hajdaš Dončić, Klub zastupnika SDP-a.

Ako cijena nafte nastavi rasti, ministar Ćorić obećaje, država će se odreći svog dijela kolača.

– Ako dođe do veće eskalacije cijena, na razini Vlade dogovoreno je da ćemo onda intervenirati značajnije u neke segmente proračunskih prihoda, najavio je Ćorić.

Za sada nove maksimalne cijene vrijede do 15. studenog.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama