Slovenija: Tko će sastavljati vladajuću koaliciju?

Objavljeno 24.04.2022 - IzdvojenoVijesti

Slovenija: Tko će sastavljati vladajuću koaliciju?

U Sloveniji se danas održavaju parlamentarni izbori. Oko 1,7 milijuna ljudi s biračkim pravom birat će 90 zastupnika devetog saziva Državnog zbora, a također će se odlučiti između politike koju je zadnje dvije godine vodio sadašnji premijer Janez Janša i alternative koju obećava menadžer Robert Golob.

Pokret sloboda, koji je prije izbora formirao Robert Golob, istaknuti menadžer koji je niz godina vodio veliko državno energetsko poduzeće GEN-I i Slovenska demokratska stranka (SDS) aktualnog premijera u mrtvoj su utrci. Prema anketi listova Dnevnik i Večer objavljenoj u srijedu, Pokret sloboda ima 26,3%, a Janšin SDS 25,5% potpore.

Mrtva utrka vodi se i za treću najjaču stranku, i to između Ljevice (8,8 posto) i Socijalnih demokrata (8,6 posto).

Izborni prag od 4% sigurno će prijeći i demokršćanska Nova Slovenija (7,8 posto), a na rubu praga su centristička stranka Povežimo Sloveniju (PoS) i stranke Alenke Bratušek (SAB) i Marjana Šareca (LMŠ).

Za ulazak u parlament bori se 20-ak stranaka i građanskih lista, a smatra se da bi za stabilnu buduću vladu u koaliciji trebale biti najmanje tri ili četiri stranke s oko 55 mandata u novom parlamentu.

Stvaranje koalicije

Janez Janša, veteran slovenske politike, bori se za svoj četvrti premijerski mandat. No samo je jednom na položaju izdržao pune četiri godine, u mandatu 2004. – 2008.

Najčvršće su koalicijske vlade u prošlosti bile one u kojima je vodeća stranka na izborima osvojila više od 35% glasova. To je u 90-im godinama prošlog stoljeća uspijevalo jedino Liberalnim demokratima (LDS) koje je tada vodio Janez Drnovšek, a 2014. isto je uspjelo i Miri Ceraru, no njegova je stranka nakon toga u jednom izbornom ciklusu izgubila tri četvrtine birača i praktično, kao i LDS, nestala s političke pozornice.

O fragmentaciji političkog prostora u Sloveniji i teškoćama sa sastavljanjem vlade nakon izbora svjedoči i situacija nakon zadnjih parlamentarnih izbora 2018. godine. Tada je relativni pobjednik na izborima bila Janšina stranka s 24,96% osvojenih glasova i 25 zastupničkih mandata, ali vladu nije uspjela sastaviti. Vladu je tada nakon više mjeseci pregovora sastavio Marjan Šarec koji je na izborima bio osvojio samo 12,6% glasova i 13 mandata u parlamentu, ali je imao u tom trenutku više saveznika među strankama na ljevici. No ta je vlada izdržala samo dvije godine, do ožujka 2020., kad je Janša uspio okupiti novu parlamentarnu većinu i postati predsjednikom nove vlade.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama