Smanjenje PDVa na plin?

Objavljeno 13.01.2022 - Gospodarstvo

Smanjenje PDVa na plin?

Od studenog prošle godine cijena električne energije za kućanstva u Europskoj uniji prosječno se povećala 27 posto, dok je plin poskupio čak 40 posto. U Hrvatskoj cijene struje i plina zasad nisu rasle, ali bi mogle nakon 1. travnja pa Vlada priprema paket mjera kako bi se zaštitio standard građana.
Marić o najavljenim poskupljenjima: Ne sjedimo prekriženih ruku

Do 1. travnja za građane neće rasti cijena struje i plina, i po tome je Hrvatska iznimka u Europskoj uniji, kaže premijer. Ne otkriva još detalje, ali priprema se paket mjera koji bi trebao spriječiti skok cijena nakon 1. travnja.

– Analiziramo stanje i gledamo koje mjere ćemo poduzimati, a može biti i zakonskih izmjena kako bi prevenirali drastične cjenovne skokove, rekao je premijer Andrej Plenković, dodavši da razgovaraju i o mogućnosti smanjenja stope PDV-a kada je riječ o plinu.

Ministar financija podsjeća da je PDV za električnu energiju 2017. snižen na 13 posto, pa bi na tom tragu moglo biti sličnih rješenja.

– Bez obzira što kod plina ne govorimo o jednom ili nekom koji je na ovaj ili onaj način tu zastupljen, mislim da možemo složit jedan adekvatan način i pristup koji bi u konačnici polučio efekt koji hoćemo, rekao je Zdravko Marić, ministar financija.

I dok Vlada smiruje građane, mali opskrbljivači i distributeri plina iznimno su zabrinuti za svoje poslovanje i boje se stečaja. Cijena će, izračunali su, skočiti sa sadašnjiih 19 na 44 eura.

– A cijena na tržištu je 80 eura i to traje tako već mjesecima. I po tako visokoj cijeni njima će još faliti 36 eura, da bi mogli nabavit plin i oni neće moći dugo financirati takav posao i oni će u kratkom roku doći u probleme i vodit će ih do stečaja, rekao je Srećko Ezgeta, predsjednik Udruženja opskrbljivača i distributera plinom pri HGK.

A to bi moglo značiti i probleme u opskrbi mnogih gradova. Rješenja je nekoliko, a najboljim smatra da HEP ponovno preuzme ulogu nabave plina za sva kućanstva. Jer problem plina, kaže, mnogo je teži i složeniji od rasta cijena goriva.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama