fbpx

S&P snizio kreditni rejting Rusije u “smeće”

Objavljeno 26.02.2022 - Gospodarstvo

S&P snizio kreditni rejting Rusije u “smeće”

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je pad ruskog kreditnog rejtinga, pri čemu je S&P snizio rejting Rusije na status “smeća”, Moody’s ga je stavio pod povećalo radi izglednog pada u tu kategoriju, dok su S&P i Fitch smanjili kreditni rejting Ukrajine.

S&P je snizio dugoročni kreditni rejting Rusije na ‘BB+’, s ‘BBB-‘ i upozorio da bi rejting mogao i dalje padati, nakon analize makroekonomskih posljedica sankcija.

– Po našem mišljenju, do sada najavljene sankcije mogle bi imati značajne negativne učinke na sposobnost ruskog bankarskog sektora da djeluje kao financijski posrednik u međunarodnoj trgovini”, kažu u S&P-u.

Ta agencija smanjila je i ocjenu Ukrajine na ‘B-‘ s ‘B’.

Ovo nije prvi put da se Rusija našla u kategoriji “smeća” (junk) po kreditnom rejtingu. Moody’s i S&P poduzeli su slične korake početkom 2015. nakon što su aneksija Krima i pad cijena nafte uzrokovali krizu ruske valute rublja.

Postoji “ozbiljna zabrinutost” za sposobnost Rusije da upravlja razornim učinkom novih sankcija na njezino gospodarstvo, javne financije i financijski sustav, smatra agencija Moody’s.

Rusija je još uvijek u investicijskim zonama Moody’sa i Fitcha (Baa3 odnosno BBB-), zbog jedne od najnižih razina duga na svijetu od samo 20% BDP-a i gotovo 650 milijardi dolara deviznih rezervi.

Moody’s, međutim, navodi da bi “odluka da se razmotri trenutni kreditni rejting Rusije radi njegova smanjenja, odražavala negativne kreditne implikacije na kreditni profil Rusije zbog dodatnih i strožih sankcija koje su joj nametnute”.

Moody’s kaže da će njegova odluka ovisiti o razmjerima sukoba i ozbiljnost dodatnih zapadnih sankcija, koje su već pogodile neke od najvećih ruskih banaka, vojni izvoz i članove najužeg kruga predsjednika Vladimira Putina.

Dodao je da će odmjeriti stupanj do kojeg su značajne ruske devizne rezerve u stanju ublažiti poremećaje koji proizlaze iz novih sankcija i dugotrajnog sukoba.

Moody’s je također stavio na reviziju ukrajinsku ocjenu “B3” koja je već ionako u kategoriji “smeće”.

Fitch, međutim, nije čekao, te je odmah smanjio rejting Ukrajine za cijela tri stupnja na “CCC” s “B”. Objašnjava pritom kako “postoji velika vjerojatnost produljenog razdoblja političke nestabilnosti, pri čemu je promjena režima vjerojatni cilj predsjednika Putina, što povećava političku nesigurnost i potencijalno potkopava spremnost Ukrajine da otplati dug”.

Moody’s je također upozorio da bi teški sukob mogao znatno otežati Kijevu borbu s otplatom duga.

Manja europska rejting agencija Scope, procijenila je da bi ukrajinski državni dug mogao skočiti iznad 90% BDP-a do 2024. sa sadašnjih oko 50%.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama