Srbi jednostavno ne mogu prihvatiti da Jugoslavije više – NEMA

Objavljeno 24.03.2013 - Vijesti

Srbi jednostavno ne mogu prihvatiti da Jugoslavije više – NEMA

Svi Srbi koji daju bilo kakvu izjavu u medijima bilo da se radi o kulturi, gospodarstvu, sportu ili politici, govore isto. Vrlo malo o Srbiji, a jako puno o prostoru bivše države. “Naš prostor, naš jezik, naša bivša država, naši ljudi” i mnoge ostale forme koje Srbi redovito upotrebljavaju pokazuju da su Srbi doslovno nitko i ništa bez ostalih republika bivše države. Jugoslavija je doista bila idealno “skovana” za srpsku nacionalnost. Nasilno naseljavanje Srba po Sloveniji i Hrvatskoj pokušali su ovu naciju dovesti malo više na zapad, no, upravo krivo raseljavanje vlastitog naroda dovelo je do toga da se znatan broj Srba s Kosova odselilo i Srbija je danas ostala bez tog područja. Jugoslavija je svojim granicama osigurala da se Srbi mogu osjećati privilegirano na cijelom području današnjih 7 država koje su činile federaciju bivše države. Nije niti čudno da se Srbima ideja Jugoslavije jako svidjela, sve je bilo veliko, 22 milijuna ljudi, i moglo se dominirati na vrlo lagani način. Danas kada je Srbija sama vrlo je teško opstati. Srbija se nije uspjela okrenuti novim i modernijim komunikacijama pa je zapela u bespućima lošeg PRa prema zapadnom svijetu, te se vrlo često u gledanim svjetskim filmovima upravo Srbija i Srbi spominju kao nešto loše. Srbija se svojom politikom dovela do toga da njezini građani svakog dana žive u neizvjesnosti. Nitko ne zna što će biti sutra. Gospodarski, Srbija zaostaje za mnogim europskim državama i nema naznake da će se u skoroj budućnosti bilo što promijeniti. Srbi su bez Jugoslavije kompletno obezglavljeni. Turistička zajednica Srbije radi izrazito loš posao i Srbi se nisu okrenuli svojim vrijednostima i svojim identitetima. Vrlo teško je razgovarati s nekim Srbinom koji će vas nešto naučiti o ljepotama Srbije, njezinim nacionalnim parkovima, proizvodima, povijesti. Srbi se već nakon 2. rečenice govora o svojoj državi, okreću Jugoslaviji i bivšoj državi. Stječe se dojam da su Srbi sve što su napravili dobro, napravili za vrijeme bivše države, jer su tada i bili u poziciji da to mogu.

U Hrvatskoj je sasvim suprotno.
U Hrvatskoj se ime Jugoslavija vrlo nerado koristi. Hrvati su zaljubljeni u svoj identitet, grb, zastavu, kunu, klape, more, otoke. Hrvati ipak najviše vjeruju hrvatskim proizvodima i HGK već 20 godina organizira akcije “kupujmo hrvatsko”. Hrvatska već 22 godine ima jasnu i stabilnu politiku s jasnom strategijom razvoja. EU, NATO, povezivanje cijele države modernim prometnicama, ulaganje milijuna kuna u promidžbu turizma i Hrvatske, ulaganje u obrazovni, zdravstveni sustav, ulaganje znatnih sredstava za povezivanje otoka s kopnom, ulaganje u poljoprivredu, ribarstvo, ulaganja u vojsku i policiju i u jačanje civilnog društva….sve su to samo neke od mjera koje Hrvatska potiče već više od 20 godina. Hrvatima nikada samima nije bilo dosadno, pa im doista ne treba učestalo spominjanje bivše države i tog vremena, koje je bilo obojano komunizmom, ne slobodama, ne demokracijom i kočenjem ljudskih prava.
Od svih današnjih država koje su tvorile Jugoslaviju, Hrvatska ima najizraženiji i najprobitačniji marketing i PR, i imidž u svijetu koji je Hrvatska stvorila, je nedostižan ostalima s kojima smo dijelili dio zajedničkog života. To znaju svi, pa i Srbi, no zanimljivo je da Srbi još uvijek nisu shvatili da moraju raditi na sebi i identitetu svoje države, jer učestalim spominjanjem sebe i imena Jugoslavije zbunjuju svijet, ali možda najvažnije i sami sebe. Srbija ako želi naprijed, mora zaboraviti ex državu, bivšu Jugoslaviju, naše ljude, naš jezik! Srbija nikako da postane – SRBIJA, a to je upravo za tu državu izrazito važno!

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama