fbpx

Srbi prijete Kosovu ponovno oružjem

Objavljeno 28.05.2019 - IzdvojenoVijesti

Srbi prijete Kosovu ponovno oružjem

Potpuno je nejasno po kojem to međunarodnom pravu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić namjerava napraviti invaziju na Kosovo pa je naredio je stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene pripravnosti, nakon što su Specijalne jedinice Kosovske policije (ROSU) rano u utorak ušle na sjever Kosova i uhitile više osoba. Akcija Kosovske policije uslijedila je nepuna 24 sata nakon što je u Skupštini Srbije počela rasprava o Kosovu.

Država Kosovo napravila je vojnu akciju protiv opasnih kriminalaca na sjeveru države, no kako su većina navedenih kriminalaca Srbi, oglasio se i radikal Vučić te je pokrenuo vojsku i policiju u cilju pomaganja kriminalcima sa sjevera susjedne države Kosovo.

Barikade i uhićenja u četiri općine na sjeveru Kosova

Prištinski mediji javili su da je u četiri općine na sjeveru Kosova jutros uhićeno najmanje pet osoba zbog sumnji za sudjelovanje u organiziranom kriminalu. Uhićeni su pripadnici kosovske policije srpske nacionalnosti i civili ali nema službenih podataka o njihovom broju, objavila je Radiotelevizija Srbije. U Zubinom Potoku pripadnici ROSU probili su jutros tri barikade koje su postavili Srbi. Srbi su krenuli potom postavljati i četvrtu barikadu, a čuli su se i pucnji, navodi RTS.

Vučić: Srbija neće dopustiti novu Oluju

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je danas da će Vojska Srbije zaštititi srpski narod na Kosovu ukoliko bude ugrožen te je nazvao licemjernim poruke predstavnika NATO-a da je jutros započeta akacija kosovske policije borba protiv korupcije i kriminala. Poručio je predstavnicima EU da će Srbija reagirati ako se ROSU ne povuče. Ponovio je da Srbija neće dopustiti novu Oluju te da će, ako dođe do daljnjih napada Srbija pobijediti.

Vučić: Srbijanska vojska spremna zaštiti naš narod na Kosovu

– Dovoljno nam je jasno o kakvom je licemjerstvu riječ i jutros sam naložio punu borbenu spremnost i naša vojska, ukoliko dođe do bilo kakvog ugrožavanja na Kosovu i Metohiji, zaštitit će naš narod. Svjesni smo svega što se zbiva i nastavit ćemo raditi na očuvanju mira i stabilnosti, rekao je Vučić u Skupštini Srbije gdje je nastavljena jučer započeta sjednica posvećena Kosovu.

Ustvrdio da je kosovska policija uputila na sjever 73 vozila i još 50 stacionirala u južnom dijelu Kosovske Mitrovice, a 15 na teritoriju općine Srbica. Do sada je potvrđeno uhićenje 23 osobe srpske i bošnjačke nacionalnosti na teritoriju tri općine, Zubin Potok, Leposavić i Kosovska Mitrovica, rekao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zastupnicima u nastavku jučer započete sjednice o Kosovu.

Kosovska policija: Akcija po nalogu tužiteljstva

Policija Kosova (PK) je u priopćenju potvrdila akciju koju provodi s Policijskim inspektoratom Kosova (PIK).

– Na temelju naloga Osnovnog suda u Prištini pokrenuto je pritvaranje nekoliko policijskih službenika i građana osumnjičenih da su kriminalna grupa. Akcija je rezultat višemjesečne istrage Policije i PIK-a koju je vodilo Specijalno tužiteljstvo Kosova. U priopćenju se ističe da se unatoč oružanom otporu, policijska akcija nastavlja, navodi agencija Beta.

Haradinaj pozvao Srbe da ostanu mirni

Kosovski premijer Ramush Haradinaj poručio je da akcija policije (KPS) i Policijskog inspektorata Kosova (PIK) na sjeveru Kosova ima za cilj provođenje zakona, a Srbe pozvao na mir. Akcija je uperena protiv osoba uključenih u ilegalnu trgovinu, organizirani kriminal i druga kriminalna djela, prenose prištinski mediji Haradinajevu objavu na Facebooku.

– Neke od osoba uključenih u ta djela su i službenici carine, policije, ali i obični građani. Kao premijer potvrđujem da se radi o provođenju zakona i ničega drugog. Pozivam Srbe da sačuvaju mir i poštuju zakon”, napisao je Haradinaj.

KFOR: Akcija nije usmjerena protiv Srba nego svih optuženih za kriminal

Glasnogovornik međunarodnih snaga (KFOR) navodi da Kosovska policija provodi akciju po nalogu tužiteljstva na cijelom Kosovu. “Operacija Kosovske policije provodi se po nalogu Tužiteljstva na cijelom Kosovu, ne samo na sjeveru, i nije uperena protiv Srba, već protiv osoba optuženih za korupciju i kriminal, izjavio je agenciji Tanjug glasnogovornik stožera KFOR-a Vinchenco Grasso.

Rusija osudila akciju kosovske policije, traže oslobađanje njihovog državljanina

– Odlučno osuđujemo upad kosovskih specijalaca u područja sjevera Kosova i Metohije naseljene Srbima. To je krajnje opasno i kosi se sa svim postojećim dogovorima. Revoltirani smo provokacijom prištinskih vlasti u odnosu na ruskog državljanina, suradnika UNMIK-a Mihajila Krasnoščekova. Tražimo neodložno oslobođenje Rusa i pozivanje na odgovornost svih koji su krivi za ovaj vapijući incident, citiraju beogradski mediji poruku ruskog veleposlanika Aleksandra Čepurina koji potpuno neprimjereno podržava srpske kriminalce.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama