fbpx

Stigla ponuda za kupnju Uljanik Brodogradnje 1856

Objavljeno 12.02.2024 - GospodarstvoIzdvojeno

Stigla ponuda za kupnju Uljanik Brodogradnje 1856

Nermin Graca, vlasnik tvrtke Adria Mont iz Kukuljanova kraj Rijeke, ponudio je 6.450.770,90 eura za 54,77 posto u društvu Uljanik Brodogradnja 1856 d.o.o.

Njegovu ponudu danas je popodne Trgovačkom sudu u Pazinu dostavio stečajni upravitelj Uljanik Brodgradilišta d.d. Loris Rak s prijedlogom da se ponuda prihvati bez natječaja.

– Na dan podnošenja ovog prijedloga Društvo ima u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje koji vodi Financijska agencija više evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u razdoblju od 74 dana, a koje je trebalo, na temelju valjanih osnova za plaćanje, bez daljnjeg pristanka Društva naplatiti s njegova računa, objasnio je Rak u uvodu i odmah predložio izlaz iz te situacije.

– Zbog navedenih okolnosti nužno je bez odlaganja pristupiti unovčenju poslovnih udjela Društva kako bi se izbjeglo nastupanje pravnih posljedica otvaranja stečajnog postupka, procijenio je Loris Rak.

– Dana 29. siječnja 2024. godine stečajni upravitelj primio je ponudu društva ADRIA – MONT d.o.o. za stjecanje poslovnih udjela u Društvu koje čine 54,77% temeljnog kapitala kojih je imatelj Stečajni dužnik, za što je dao ponudu u iznosu od 6.450.770,90 EUR, što predstavlja 2/3 iznosa najniže cijene ispod koje se poslovni udjeli ne mogu prodati, a koja je utvrđena na zadnjoj sjednici Skupštine vjerovnika. Navedena ponuda predstavlja jedinu ponudu koju je stečajni upravitelj primio do trenutka podnošenja ovog prijedloga. Još jedan gospodarski subjekt najavio je dostavljanje ponude, no ista još uvijek nije dostavljena pa stečajni upravitelj ne može temeljiti svoje prijedloge bez relevantne isprave, napisao je Rak u dopisu pazinskom Trgovačkom sudu.

– Uzimajući u obzir okolnosti u kojima se Društvo nalazi, stečajni upravitelj smatra da je unovčenje poslovnih udjela nužno već na samoj sjednici Skupštine vjerovnika koja će održati 30. siječnja 2024. godine. Iako svjestan da unovčenje neposrednom pogodbom nije najbolje rješenje za unovčenje stečajne mase, mišljenja sam da alternativa više nije moguća bez realne i vjerojatne opasnosti po cijeli postupak unovčenja i interes stečajnih vjerovnika, zaključio je Rak.

Tko je Adria Mont?
Iz ponude Adria Monta prenosimo njihove reference i viđenje situacije oko Uljanika.

– ADRIA MONT d.o.o. je tvrtka sa sjedištem u Rijeci i osnovna djelatnost tvrtke je strojarski inženjering i montaža po sistemu ključ u ruke u naftnoj industriji i brodogradnji. Projekti u koje smo uključeni su izrada i montaža cjevovoda za distribuciju nafte i plina za procesne funkcije i izgradnja spremnika za sirovu naftu velikih kapaciteta u naftnoj industriji. U protekle 4 godine uključeni smo u investicijske projekte na lokalitetu INA Rafinerije nafte Rijeka, Urinj, gdje izvodimo radove na zadovoljstvo svih uključenih. Također smo involvirani u investicijske projekte na naftnom terminalu Omišalj za tvrtku JANAF. Naši najveći klijenti su INA i JANAF, tvrtke za koje izvodimo investicijske projekte strojarske montaže i radove dnevnog održavanja postrojenja preko godišnjeg ugovora. Trenutno smo također uključeni u izvođenje projekata montaže cjevovoda i montaže brodskih sekcija u brodograđevnoj industriji u Italiji. U ovom trenutku u inozemstvu izvodimo samo radove montaže cjevovoda i brodskih sekcija, ali kod naših partnera postoji veliki interes da nam ustupe posao predfabrikacije, odnosno izrade cjevovoda i brodskih sekcija, objasnili su iz Adria Monta.

– Radi povećanja obima posla i želje da ponudimo što kvalitetnije usluge i izrađujemo gotove i polugotove proizvode za Hrvatsku, EU i cijeli svijet smatramo da moramo za to imati adekvatan prostor. Za izradu traženih programa brodskih sekcija i brodskih cjevovoda, tehnološko-prostorni kapaciteti na hrvatskoj obali su za takve projekte dostatni jedino kapaciteti brodogradilišta Uljanik, napisao je u ponudi vlasnik i direktor tvrtke Nermin Graca.

Inače, u 2022. godini tvrtka je ostvarila prihod od oko 2.000.000 eura uz dobit od 120.000 eura. Prema podacima iz Poslovne Hrvatske tijekom 2022. zapošljavala je 39 radnika.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama