Sud potvrdio, Todorić izvlačio novce iz Agrokora!

Objavljeno 17.12.2019 - Vijesti

Sud potvrdio, Todorić izvlačio novce iz Agrokora!

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je prvu optužnicu protiv bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića, nekadašnjih menadžera te tvrtke Ante Huljeva te Piruške Canjuge i austrijske državljanke Nicole De Rossi.

Ante Nobilo, Todorićev odvjetnik, kazao je da je sudac rekao da “donji prag sumnje po stanovištu suda postoji, a da će se sve ostale dileme razriješiti u postupku”.

– Nadam se da će u što kraćem vremenu početi postupak i da ćemo dobiti odluku, dodao je.

Karolina Dragičević, zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu, rekla je da je “Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo optužnicu Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu”.

– Očekuje se rasprava pred raspravnim vijećem, dodala je.

Odvjetnica Ivice Todorića Jadranka Sloković kazala je da Optužno vijeće i nema neku osobitu svrhu, ako u svakom slučaju treba provjeravati postoji li osnovana sumnja, onda i ne treba optužno vijeće.

– Doista smatram da je ovo vrlo loša optužnica, kazala je Sloković.

Todorić, kao predsjednik uprave Agrokora i Huljev kao izvršni direktor financija u koncernu su, prema sumnjama tužiteljstva, 2013. zloporabili svoj položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarskog trgovačkog društva za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna. Švicarska tvrtka time se nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 milijuna eura, objavilo je Županijsko državno odvjetništvo nakon podizanja optužnice početkom rujna.

De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske tvrtke, tužiteljstvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Trećeokrivljenoj Canjugi, nekadašnjoj članici uprave Agrokora, stavlja se na teret da je sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice.
U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga, napominje tužiteljstvo. Osumnjičene terete za poticanje i pomaganje na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Ivica Todorić se još od studenoga 2017. nalazi pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna. Tom istragom su obuhvaćeni i njegovi sinovi Ivan i Ante Todorić te 12 Agrokorovih menadžera i revizora. Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića, koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, a 20. studenoga prošle godine na slobodu je izašao uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna i mjere opreza među kojima je i zabrana napuštanja Zagreba.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama