Sve je spremno za prihvat segmenata Stonskog mosta

Objavljeno 19.01.2022 - IzdvojenoVijesti

Sve je spremno za prihvat segmenata Stonskog mosta

Iako uz višemjesečno kašnjenje, gradilište Stonskog mosta, pristupne ceste Pelješkom mostu, spremno je za prihvat segmenata potrebnih za izgradnju tog mosta koji će spajati dva tunela. Posebno je složena operacija transporta megadizalice iz splitskog škvera.

– Ogromna dizalica iz splitskog brodogradilišta je stigla na gradilište mosta. Ona će biti ključna za prohvat i postavljanje segmenata mosta Ston. On povezuje dva tunela i time čini stonsku obilaznicu, posljednju 4. fazu projekta Pelješkog mosta. Dok će se sami most Pelješac i ceste preko Pelješca pustiti u promet do početka ljeta, ovaj most Ston zajedno s dva tunela treba bi biti gotov do kraja godine i to je onda to. To označava završetak cijelog projekta izgradnje Pelješkog mosta. Da bi se dopremila takva velika dizalica bilo je potrebno angažirati posebno plovilo tzv. baržu. Za baržu danas posao nije završen. Nakon što je dopremila veliku dizalicu ona će se vratiti u splitsko brodogradilištu te će sudjelovati u dopremanju ostalih velikih čeličnih segmenata mosta Ston.

– Tom prvom isporukom doći će i najduži element od 93 metra težak 330 tona. Očekuju nas tri isporuke, montaža bi trebala biti gotova do kraja ožujka i onda slijedi betoniranje kolničke ploče, što je ujedno i najdulji dio radova, rekao je Davor Perić, inženjer u Hrvatskim cestama.

– Nalazimo se na lokaciji mosta Ston, to je tehnički najzahtjevniji dio trase. Imamo situaciju da se i s jedne i druge strane nalaze tuneli dužine 1.200 metara i odmah se iz tunela izlazi na most kojem trasa nadilazi malostonski zaljev, objasnio je Ivo Mušur, inženjer u Avaxu.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama