Švedska navodi prednosti NATO-a, no tu je i Hrvatska

Objavljeno 13.05.2022 - IzdvojenoVijesti

Švedska navodi prednosti NATO-a, no tu je i Hrvatska

Švedsko članstvo u NATO-u imalo bi stabilizirajući učinak i koristilo bi zemljama oko Baltičkog mora, izjavila je danas ministrica vanjskih poslova Ann Linde, dan nakon što se susjedna Finska obvezala podnijeti zahtjev za pridruživanje savezu od 30 zemalja.

– Švedsko članstvo u NATO-u podiglo bi prag za vojne sukobe i tako imalo učinak sprječavanja sukoba u sjevernoj Europi, rekla je Linde novinarima predstavljajući parlamentarno izvješće o sigurnosti.

Ruska invazija na Ukrajinu natjerala je Švedsku i susjednu Finsku da javno izaberu stranu nakon što su ostali izvan hladnoratovskog saveza predvođenog SAD-om od njegova osnutka 1949. godine.

Finski predsjednik i premijerka jučer su izjavili da ta zemlja – koja dijeli granicu od 1300 km s Rusijom i tešku prošlost – mora podnijeti zahtjev za pridruživanje vojnom savezu NATO-a “bez odgađanja”.

Očekuje se da će Stockholm slijediti primjer Helsinkija i mogao bi podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u već u ponedjeljak.

Švedska će biti podložnija napadima ako bude jedina nordijska ili baltička zemlja koja ostane izvan NATO-a, stoji u izvješću, premda se dodaje da bi Rusija mogla uzvratiti ako se ta zemlja prijavi.

– Ako Švedska odluči tražiti članstvo u NATO-u, postoji rizik od reakcije Rusije, rekao je ministar obrane Peter Hultqvist.

– Dopustite mi da kažem da smo u takvom slučaju spremni nositi se sa svakim protuodgovorom, rekao je.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama