Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u Art-kinu

Objavljeno 20.03.2023 - Kultura

Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u Art-kinu

pod okriljem cjelogodišnjeg obilježavanja 50. obljetnice osnutka Sveučilišta u Rijeci, od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ, organiziran u okviru projekta Podrška i provedba planova za rodnu ravnopravnost u akademskoj zajednici i istraživanjima SPEAR, koji temu rodne ravnopravnosti i jednakosti promiče kroz film i dijalog u zajednici.

Filmske večeri u Art-kinu u suradnji sa riječkim sveučilištem donose filmove u kojima se rodna tematika preklapa s radom, zdravljem i starenjem kao čestim diskriminacijskim osnovama, a za selekciju filmskog programa zaslužni su rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija, pisac Ante Tomić te pisac i filmski kritičar Jurica Pavičić, uz prikazivanje kratkometražnih studentskih filmova Međunarodnog studentskog filmskog festivala – STIFF po izboru umjetničke direktorice STIFF festivala Maše Drndić.

Svečano otvorenje programa održava se u Art-kinu u utorak, 21. ožujka u 19 sati, okruglim stolom pod nazivom O ženama i filmovima u kojem sudjeluju selektori i selektorica filmskog programa, uz moderatoricu razgovora, ravnateljicu Art-kina Slobodanku Mišković.

Po završetku okruglog stola, u 20 sati započinje projekcija filma po izboru Ante Tomića, Petrijin venac (1980.), jedan od najpoznatijih filmova Srđana Karanovića o jarmu patrijarhata nad životom proste seoske žene iz malog rudarskog mjesta, nagrađen na Pulskom filmskom festivalu Velikom zlatnom arenom za najbolji film te Zlatnom arenom za najbolju žensku ulogu (Mirjana Karanović).

Filmu Petrijin venac prethodi projekcija kratkometražnog animiranog filma iz STIFF-ove selekcije Ja nisam robot Line Tsivian, a prva se filmska večer ROAЯ-a zaključuje druženjem u prostorima kina uz DJ Mirilo. Više informacija o programu nalazi se u priloženoj najavi.

Ukoliko želite prisustvovati otvorenju Festivala rodne ravnopravnosti ROAЯ u Art-kinu, molimo da svoj dolazak potvrdite odgovorom na ovaj mail kako bismo vam rezervirali mjesta.

Autor: Marta Ban

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama