Tina Turner: Glazbena legenda umrla je u 83

Objavljeno 24.05.2023 - Vijesti

Tina Turner: Glazbena legenda umrla je u 83

Pjevačica Tina Turner, koju su soul klasici i pop hitovi poput The Best i What’s Love Got to Do With It učinili superzvijezdom, umrla je u 83. godini.

Turner je posljednjih godina patila od brojnih zdravstvenih problema, uključujući rak, moždani udar i zatajenje bubrega.

Proslavila se zajedno sa suprugom Ikeom 1960-ih s pjesmama među kojima su Proud Mary i River Deep, Mountain High.

Razvela se od nasilnog Ikea 1978., a 1980-ih je postigla još veći uspjeh kao solo umjetnica.

Prozvana kraljicom rock ‘n’ rolla, Tina Turner bila je poznata po svojim raskalašnim i energičnim scenskim nastupima i hrapavim, moćnim vokalima.

Osvojila je osam nagrada Grammy i primljena je u Rock ‘n’ Roll Hall of Fame 2021. kao solo izvođač, nakon što je prvi put primljena zajedno s Ikeom 1991.

Rođena u Tennesseeju u zemljoradničkoj obitelji, prvo se proslavila kao jedna od pratećih pjevačica muževljevog benda The Kings of Rhythm.

Uskoro je postala predvodnica benda, a par je doživio komercijalni uspjeh s Fool in Love and It’s Gonna Work Out Fine, koji je dospio na američke top liste ranih 60-ih.

Njihovi drugi hitovi uključivali su Nutbush City Limits iz 1973. Bio je to gradić u kojem je Tina rođena. Ikeovo fizičko i emocionalno zlostavljanje uzimalo je danak, no on je ipak bio taj koji je promijenio njezino ime iz njezinog rođenog imena, Anna Mae Bullock, u Tina Turner. Odluku je donio bez njezina znanja, i to je jedan primjer njegovog dominantnog ponašanja.

Nakon što je pobjegla od zlostavljača, nastavila je ponovno graditi svoju karijeru i postala jedna od najvećih pop i rock zvijezda 80-ih i 90-ih, s hitovima među kojima su Let’s Stay Together, Steamy Windows, Private Dancer, James Bond tema GoldenEye, I Don’t Wanna Fight and It Takes Two, duet s Rodom Stewartom.

Glumila je i u filmu Mad Max Beyond Thunderdome iz 1985. – koji je sadržavao još jedan njezin hit, We Don’t Need Another Hero – i The Who’s rock operi Tommy iz 1975. kao Kraljica kiseline.

Sreću je pronašla sa svojim drugim suprugom, njemačkim glazbenim direktorom Erwinom Bacom. Počeli su hodati sredinom 80-ih, a vjenčali su se 2013. godine.

Par je živio u Švicarskoj, a Turner je uzela švicarsko državljanstvo. Suprug joj je donirao jedan od svojih bubrega 2017. nakon što je otkriveno da boluje od zatajenja bubrega.

Tina je također pretrpjela tragediju gubitkom svog najstarijeg sina Craiga koji je počinio samoubojstvo 2018. Njegov otac bio je Turnerin bivši kolega iz benda, Raymond Hill.

Drugi sin, Ronnie, čiji je otac bio Ike Turner, umro je 2022. Imala je i dva posvojena sina, Ikea Jr i Michaela, Ikeovu djecu iz prethodne veze.

Tina Turner je jedna od najvećih glazbenih legendi na svijetu!

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama