Tko laže, Rusi ili Englezi???

Objavljeno 23.06.2021 - IzdvojenoVijesti

Tko laže, Rusi ili Englezi???

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da je patrolni brod ruske vojske ispalio hice upozorenja prema britanskom razaraču. Britanci tvrde da se to nije dogodilo.

Informaciju o incidentu prvi su objavili Rusi. Prema izvještajima ruskog ministarstva obrane, ruski vojni brod ispalio je hice upozorenja prema razaraču britanske kraljevske mornarice HMS Defenderu nakon što je ušao u ruske vode u Crnom moru.

Incident se dogodio u blizini rta Fiolent na jugu Krima, koji je Rusija anektirala 2014. godine, što su zapadne zemlje osudile i još poluotok smatraju ukrajinskim teritorijem.

Ruski je patrolni brod, tvrde Rusi, ispalio dva hica prema britanskom razaraču, ali nisu stali na tome. Naime, uz hice upozorenja koji su ispaljeni s ruskog vojnog broda, borbeni avion tipa Su-24m bacio je četiri visokoeksplozivne bombe u more ispred britanskog razarača, objavilo je rusko ministarstvo obrane.

Što kažu Rusi?
Ruski prodržavni mediji javljaju, pozivajući se na priopćenje svog ministarstva obrane, da je britanski razarač ušao u ruske teritorijalne vode u 11:52 po lokalnom vremenu i po njima plovio 3 kilometra.

“Pogranični patrolni brod ispalio je dva hica upozorenja, prvi u 12:06 i drugi u 12:08. U 12:19 borbeni avion Su-24m bacio je četiri bombe upozorenja u more pred britanskim razaračem”, objavilo je rusko ministarstvo obrane.

HMS Defender je u 12:23 napustio ruske vode, navode iz ruskog ministarstva obrane.

“Upozorili smo ih da ćemo upotrijebiti oružje u slučaju prelaska granice”
“Razarač je upozoren da će u slučaju prelaska granice biti upotrijebljeno oružje. Nije reagirao na upozorenje”, navodi se u priopćenju ruskoga ministarstva. Vojni ataše britanske ambasade pozvan je na konzultacije u rusko ministarstvo obrane, dodaje se u priopćenju.

“Brod kraljevske mornarice prolazio je kroz ukrajinske teritorijalne vode u skladu s međunarodnim pravom”, navodi se u tvitu britanskog ministarstva obrane.

“Vjerujemo da su Rusi provodili vježbu gađanja u Crnom moru te su upozorili pomorsku zajednicu na svoje aktivnosti. Nijedan hitac nije bio usmjeren prema HMS Defenderu i ne priznajemo tvrdnju da su bombe bačene na njegovu rutu”, objavilo je britansko ministarstvo obrane.

Prema stranicama britanskog ministarstva obrane, HMS Defender dio je borbene skupine kraljevske mornarice koja obavlja zadaće u Crnom moru.

AFP dodaje da je prema priopćenju Kraljevske mornarice od 10. lipnja, brod HMS Defender u regiji zbog vojni vježbi u sklopu NATO-a i “privremeno se odvojio od grupe radi vlastitih misija u Crnom moru”.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u